La fotografia d'Urbici Claret guanya el concurs 1 imatge 1 poema

La Torre
22 de març del 2013
Imatge guanyadora del concurs del Consorci per la Normalització Lingüística
Imatge guanyadora del concurs del Consorci per la Normalització Lingüística
Imatge guanyadora del concurs del Consorci per la Normalització Lingüística

Dijous, 21 de març, declarat Dia Mundial de la Poesia per la Unesco l’any 1999, a Terrassa es van sentir poemes en diversos idiomes. El català, però, va ser la llengua d’unió de la seixantena d’assistents a l’acte a la Sala Cúpula del Teatre Principal.

L’acte, que van obrir els regidors Amadeu Aguado (Terrassa) i Martí Pujol (Rubí), després d’una projecció de fotografies de Marcel Puig de cims i serralades de Catalunya amb música de Raimon, va tenir la participació d’alumnes i parelles lingüístiques, que van llegir poemes d’Espriu, de Martí i Pol i fins i tot de creació pròpia. També es va poder sentir el poema compost expressament per a aquesta ocasió per Zoraida Burgos, tortosina, en diferents idiomes.

A continuació, el director del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Terrassa i Rubí va informar els assistents sobre l’any Espriu, que se celebra durant tot el 2013, i va donar pas a les fotografies que han participat en el concurs "1 imatge i 1 poema" que el CNL va proposar fa dos mesos a l’alumnat dels cursos de català per a adults (CCA) i als participants en el programa Voluntariat per la llengua. El concurs consistia a presentar fotografies inspirades en versos triats dels quatre poemes d’Espriu proposats pel CNL: "No convé que diguem el nom", "Sense futur", "Cançó de capvespre" i "Perquè un dia torni la cançó a Sinera".

El jurat, format per set persones, entre tècnics de normalització lingüística i professionals de la fotografia, havia de valorar tant l’adequació a uns versos literaris com la qualitat tècnica i fotogràfica. La participació va ser alta (gairebé una trentena de fotografies van entrar a concurs), però destaca "sobretot l’alta qualitat dels treballs presentats".

El primer premi, el jurat va decidir atorgar-lo a una imatge que es va considerar "altament suggeridora: un moll indica l’inici i també el final de moltes coses... Perquè un dia torni la cançó a Sinera, tal volta alguna barca s’hi haurà d’amarrar". El primer premi, que consisteix en un taller de fotografia a l’aire lliure, per a dues persones a càrrec del Centre d’Imatge Digital Laia Baillès, de Rubí, va ser per a Urbici Claret, alumne dels cursos de català per a adults de Terrassa.