Roquè: «A Rellinars hi ha hagut massa endogàmia»

Carles Batalla
21 de març del 2013
Marta Roquè, a l'Ajuntament de Rellinars
Marta Roquè, a l'Ajuntament de Rellinars | C.B.
Marta Roquè, a l'Ajuntament de Rellinars Foto: C.B.

Des del passat 25 de febrer Marta Roquè exerceix l'alcaldia de Rellinars, gràcies a una moció de censura que va posar fi al breu mandat d'Albert Ferrer. Ha de treure el poble del fang de les picabaralles.

Ser alcaldessa li porta més feina de la que es pensava?
Sí, la gent que diu que un municipi petit no porta feina menteix, des del moment en què un alcalde ha d'agafar regidories..

Quines prioritats té?
L'educació, els serveis socials... els problemes del dia a dia. I a veure si podem gestionar una borsa de treball via conveni amb la Diputació de Barcelona.

Ferrer es queixava de "pals a les rodes, coaccions i expedients trucats".
No entraré a valorar-ho, cadascú té la seva manera de fer les coses. La nostra política no és de confrontació. Si tot hagués anat bé, nosaltres no seríem aquí.

L'exalcalde deia que la moció no li quadrava perquè s'havia presentat just quan alguns temes estaven a punt d'anar a tribunals.
Hem començat a treballar amb els temes en què hem estat acusats, la nostra política és treballar i la transparència. Al Jordi Adrià no li va fer gràcia que l'involucressin en un problema que li era aliè i ve de lluny. No té interès a tapar res i nosaltres tampoc.

El regidor socialista insisteix a fer una auditoria. Tenen por de sortir-ne esquitxats?
No, nosaltres  donarem totes les facilitats. Tots en sortirem beneficiats i se n'hauran d'assumir les conseqüències. És l'única manera de posar fi als malentesos i les acusacions no fonamentades.

I què me'n diu dels pressupostos? Encara són a temps de prorrogar els del 2012?
Mirem al detall cada cèntim, encara estem dins del termini però per poc, tenim pressa. Només tenim endeutat el 15% del pressupost, som un ajuntament sanejat, la llei et permet endeutar-te fins al 110%. De marge n'hi ha poc.

Veuen lògica l'actitud d'Adrià?
No pots donar les culpes dels mals als altres. Ell va abandonar l'equip de govern per manca de confiança amb CiU, l'enrenou va ser un maldecap per a tots. Si va fer el pas volia dir que hi havia poca entesa amb l'equip de govern. Els seus raonaments són molt vàlids, presumeix de demòcrata i creu que ha de governar la llista més votada. Quan vam governar vam fer bé les coses, ens han donat arguments per fer el que hem fet i la seva mala gestió ha fet que la cosa acabés d'aquesta manera.

L'exalcalde Mariano Sellarès va dir que vau presentar la moció perquè Ferrer havia tret coses a la superfície.
Si hi ha quelcom pendent d'arreglar, ho hem de fer, però jo no aprovo les formes. No pot ser sempre que ens diguin que això i allò ho hem fet malament, és reiteratiu, ens podem haver equivocat, però no tant. Són ganes de buscar confrontació, ha estat un assetjament salvatge i ens havíem de defensar. Però ells han estat els seus pitjors enemics.

Sellarès augura que en el futur el PSC acabarà sent hegemònic al poble. Això l'espanta?
No, com més serem millor i que guanyi qui tingui el millor programa, això és democràcia i Rellinars és un poble demòcrata. L'endogàmia és dolenta i al poble n'hi havia hagut un pèl massa.

Què faran a la Ronda del Bosc?
Seure i negociar però ens falta informació, tenim la que ens va donar l'nterior equip de govern. Volem contactar amb l'arquitecte. Admet que l'obra té desperfectes?
La Ronda del Bosc està bruta i deixada, n'hi ha molta part sense edificar, les herbes malmeten coses. Això és el que vaig veure a primer cop d'ull. Però, per exemple, al mur de formigó no hi vaig veure cap descalçament, tal com diuen, i als pendents tot el que hi vam fer està justificat. El problema és el llenguatge que ells usen, que si tot està destrossat i fet un merder... i la veritat és que jo no ho veig tant així.

Calia fer una nova pista? No n'hi havia prou amb condicionar l'antiga?
Tenim l'Ampa de l'escola que frisa per usar-la, un club de tennis, gent que fa esport... Nosaltres teníem un projecte senzill que ens van refer set vegades.

Com ha viscut el poble aquests mesos de picabaralles?
A la gent no li fa gràcia ser en el punt de mira; alguns diuen que ho hem fet bé, d'altres que som uns poca-soltes. Tothom té defectes i jo em puc haver equivocat però que per Internet hi hagi un linxament públic per part de gent que s'empara en l'anonimat...

Això ha dividit el poble?
Potser sí i el repte és l'estabilitat, no caure en provocacions, treballar amb el màxim consens possible i deixar la crispació enrere.

Fins a quin punt els afectaria la reforma de l'administració local que proposa el PP?
Molt, perquè perdríem proximitat. Esperem que trigui a aplicar-se o que algú la neutralitzi. Els municipis ens hi oposarem fermament, farem pinya.

Es plantegen treure rendibilitat a les masies rurals?
Sí, totes les masies són de titularitat privada; cal convèncer els propietaris, i a alguns ja els sembla bé. Seria un revulsiu per al poble i una font d'ingressos.

Confia en una oposició constructiva?
T'ho diré quan ho vegi, de moment els donaré el benefici del dubte.