Vi agre a la plaça del Celler

Carles Batalla
22 de març del 2013
g
g
La gent es concentra a les terrasses de la rostisseria

"Tanquen a les deu de la nit però la festa continua a dins fins a la una de la matinada els dijous i divendres, fan botellades, hi ha menors consumint alcohol, baralles, clients que vomiten, pixen i defequen al carrer, no compleixen els límits d'aforament i ni la policia ni l'Ajuntament hi fa res". Un dels veïns de la plaça del Celler -no s'ha volgut identificar per por de represàlies- narra les molèsties que els està causant des de fa un any i mig l'establiment Take Away, una rostisseria diürna que de nit es converteix en bar.

Per aquest motiu, la comunitat de propietaris va presentar el dilluns 4 de març una denúncia davant del Jutjat de Terrassa per danys i perjudicis, en què es demana que cessi l'activitat, perquè entén que s'està vulnerant l'article 553 del Codi Civil català: "Els propietaris i els ocupants dels elements privatius no hi poden fer activitats contràries a la convivència normal en la comunitat o que malmetin o facin perillar l'edifici".

El local (així com els altres dos bars del costat, el Min Long i el Sé Tu) pertany a Unnim, que el té en situació de rènting a l'empresa Gersis Familiar S.L., que, alhora, el té llogat. La denúncia demana l'extinció del contracte de lloguer o que, subsidiàriament, se suspengui durant dos anys l'activitat de restauració-bar.

"La plaça del borratxo"
Els tribunals s'han convertit en l'últim recurs de les famílies de la zona, fartes d'un incivisme que va més enllà del dret al descans. "Posen propaganda de begudes alcohòliques molt barates al vidre, cosa que no es pot fer segons l'ordenança de civisme de l'Ajuntament, i això té un efecte crida. Alguns ja li diuen 'la plaça del Borratxo'", lamenta un dels veïns afectats. "Els clients fumen a dins, sospitem que s'hi consumeixen i trafiquen estupefaents, i als trasters i a algunes vivendes ens entra pudor de fregits", es queixa un altre veí.

La llista de maldecaps és llarga i inclou "la manca d'insonorització, la modificació de la sortida de fums i la instal·lació de gas sense permís, un lavabo que no complia la normativa perquè per anar-hi s'havia de passar pel mig de la cuina, la instal·lació d'una càmera de vídeo que enfoca a la via pública, la brutícia, cambrers que surten de sota les pedres, motos i cotxes aparcats a la plaça, pilotades als vidres de l'herboristeria de davant, agressions de gossos de clients que no van lligats, aixetes, panys de porta i comptadors de gas trencats i baixos d'edificis rebentats".

La Mercè de l'herboristeria afegeix que ha hagut d'arreglar les persianes "perquè s'hi enfilaven i les descompensaven", i que el local li col·locava les taules "arran de la botiga", davant de la qual "hi passejaven expressament les bosses d'escombraries rajant oli".

Denúncies a dos veïns
A més, hi ha hagut altres episodis que els han acabat de treure de polleguera, "com quan em van denunciar per tirar un cubell d'aigua des del desè pis i jo era a Barcelona; els veïns van trucar a la policia i alguns clients ens van començar a tirar vidres contra la porteria i a trucar els timbres, però l'Ajuntament va arxivar el cas", diu un veí; "quan ens hem trobat algun borratxo al replà i no hem pogut sortir de casa", indica un altre veí resignat, o quan el del primer pis del número 2 "va ser denunciat per injúries per l'intèrfon". L'actitud de les arrendatàries no serveix precisament d'ajuda. "Diuen als clients que les assetgem i sempre busquen un cap de turc", afirmen.

Situació bloquejada
La persistència del problema va forçar la reunió amb l'Associació de Veïns Cementiri Vell-Barri Universitari, però la cosa no va fructificar per la poca predisposició de la seva presidenta, Laura García, que treballa a l'Ajuntament de Terrassa. "Sempre que hem volgut difondre les nostres queixes, les ha frenat. Va convocar una reunió sense convidar-nos-hi i després va dir que sí que ens havia avisat", explica un veí. 

En una altra trobada amb responsables municipals, l'intendent de la guàrdia urbana "ens van dir que si no ens agradava el que hi havia, que ens canviéssim de pis". De fet, les famílies afectades també acusen la policia de passivitat. "Cada divendres els truquem dues o tres vegades, molts cops no arriben ni al bar o es queden a una certa distància, intercanviant mirades amb les arrendatàries del local amb els braços plegats. Saben que hi ha conflictivitat i a vegades diuen que ja vindran quan puguin". Segons els veïns, en algunes ocasions ha estat necessària la intervenció dels Mossos d'Esquadra, que han fet escorcolls i detencions en episodis de "baralles en què hem vist cadires volant".

La intermediació amb la síndica de greuges de Terrassa també va resultar estèril, ja que Isabel Marquès té una propietat a la mateixa plaça del Celler i, per tant, la neutralitat del seu informe (en cap cas vinculant) quedaria compromesa. El cas es va derivar al síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, "però l'Ajuntament no li facilita la informació". Aleshores, els veïns van decidir recollir signatures, tot i que alguns se'n van desdir per por de represàlies que ja s'han produït. "A l'antic president de la comunitat de propietaris del número 2, quan van saber qui era, li van ratllar el cotxe de porta a porta".

Com a mesura de protecció, es van haver de gratar la butxaca i instal·lar-hi un reixat. "Hi ha gent que ha canviat el dormitori, perquè les converses se senten des de l'habitació. Molts vam comprar el pis aquí perquè tenim canalla i era una zona tranquil·la, però si ho sé no ho faig", diuen. 

Mentre esperen la resolució judicial i una reunió amb Jordi Ballart, temen que amb l'arribada del bon temps es reprodueixi el merder de l'estiu passat, en què "les terrasses estaven tan plenes que posaven caixes de cervesa perquè la gent s'hi pogués asseure. La llicència inicial és per 9 taules de quatre persones (vegeu peça adjunta) però n'hi posen totes les que hi caben".

"És un assetjament, la meva sòcia rep tractament psicològic"
La versió de les arrendatàries del Take Away és totalment oposada. Una d'elles diu que regenta "el local més inspeccionat de Terrassa" i denuncia "l'assetjament: ens han robat fusibles, ens han segellat finestres, tenim la policia aquí tots els dies, ens han destrossat el cotxe i hem de sortir escortades pels clients. La meva sòcia està en tractament psicològic". Quant als problemes de civisme, assegura que "som respectuosos amb tots els veïns, el soroll ve de quatre clients que riuen i fumen al carrer. No hem rebut cap denúncia per baralles, ni per pixar, ni per botellades. Creu que la policia ho consentiria?".

Segons la llogatera de la rostisseria, el principal problema és un veí alemany que viu als baixos d'un dels edificis. Quant a la tipologia dels clients, avisa que "nosaltres no tenim gentussa, aquí venen els fills de la Lluïsa Melgares, gent de Matadepera, alumnes i professors d'enginyeria. Dos carrers més enllà hi ha una associació de marihuana i ningú els diu res". Finalment, diu que estan acabant d'insonoritzar el terra.

Laura García: S'han de posar d'acord els veïns i la rostisseria"
La presidenta de l'Associació de Veïns del Barri Universitari-Cementiri Vell, Laura García, diu que les queixes han estat tractades per tècnics de l'Ajuntament, "que han fet tot el possible perquè tot sigui correcte i legal". El setembre del 2012 i arran d'una denúncia presentada tres mesos abans per olors als trasters, la inspecció municipal va concloure que "els fums produïts a les cuines evacuen per la sortida de planta coberta i no als trasters".

Segons la denúncia recent, l'Ajuntament va requerir al local un certificat tècnic per acreditar el recorregut del conducte d'evacuació de fums. El 6 de febrer la cotitular del Take Away va sol·licitar permís per accedir al fals sostre de l'entrada de la comunitat per comprovar el recorregut del tub. A García li consta que la policia visita la zona i que el Consistori ha posat èmfasi en la neteja de la plaça. Pensa que l'associació "ja ha fet d'intermediària i ara s'han de posar d'acord els veïns i el local". I espera que l'afer es resolgui perquè a la plaça "hi trobem a faltar una bona convivència"

Nou mòduls de 22,10 metres quadrats
Els administradors de les comunitats de la plaça del Celler van demanar l'octubre de l'any passat informació sobre les limitacions de les taules. Francesca Nart, cap dels Tràmits del Servei de Via Pública de l'Ajuntament de Terrassa, va dir que el Take Away està autoritzat a posar 9 mòduls de 22,10 metres quadrats (el Min Long en pot tenir 10 de 45 m2, i el Sé Tu, 7) i que la terrassa pot obrir entre les vuit del matí i les deu de la nit. Es van pintar les delimitacions de cada terrassa, i es va deixar una separació mínima de 4 metres entre si. La distància entre la porta d'entrada de l'establiment fins a l'inici de la terrassa és de 3 metres.