Díaz: «No som racistes; el carrer no absorbeix més gent»

Carles Batalla
14 de març del 2013
La mesquita
La mesquita | C.B.
 Fidels a les escales del carrer Pearson, en una oració del divendres Foto: C.B.

La mesquita del carrer Pearson continua originant disputes entre l'Associació de Musulmans de Terrassa i els veïns de la zona. La compra del local del costat (el que fa cantonada amb el Liceo Egara) ha fet reaccionar l'Associació de Veïns de Plaça Catalunya-Escola Industrial, que ha iniciat una campanya de recollida de firmes contra l'ampliació del recinte religiós. El seu president, Juan Díaz, recalca que l'oposició es basa exclusivament en el risc de massificació i la desvincula de qualsevol sentiment xenòfob.

"No som racistes, el problema és que aquest carrer ja no pot absorbir més gent. Diem no a l'ampliació però no diem no a la mesquita", matisa Díaz. En una setmana s'han recollit unes 400 signatures. L'Associació de Veïns de Ca n'Anglada dóna suport a una iniciativa que no ha fet gens de gràcia a la comunitat musulmana. "Vam posar un rètol informatiu al vidre del local de l'associació i el dia següent ja l'havien arrencat".

La recent reunió amb tècnics del Consistori va servir per comprovar el marc legal aplicable: la normativa dels centres de culte, que va entrar en vigor el juliol del 2010, un mes després que la mesquita fes la primera remodelació. La comunitat va dir que les obres havien servit per passar de 600 a 1.150 metres quadrats, cosa que significava duplicar l'aforament de 1.300 a 3.200 fidels. Però en el Registre de la Propietat consta que la mesquita té 746 metres quadrats. La nova ampliació obligarà la comunitat musulmana a adaptar-se totalment a la llei i respectar els límits de l'aforament "que en funció dels metres quadrats locals no podria acollir més de 800 persones. Cada divendres ho incompleixen, aquí no hi ha cap control", es queixa Díaz.

Segons Díaz, els musulmans encara no han demanat permís a l'Ajuntament per fer l'ampliació però sí li han consultat si complien la normativa. "Estan molestos perquè es veuran obligats a reduir l'aforament i el seu objectiu era treure-la del carrer i posar-la a dins. I adaptar-se a la llei també voldrà dir una despesa superior i de moment no tenen diners per fer l'ampliació", comenta el president de l'Associació de Veïns de la Plaça Catalunya-Escola Industrial.

Tot i la manca de recursos econòmics i les dificultats que els suposarà la nova remodelació, el tancament anticipat de la botiga de fil i confecció del costat (el contracte de lloguer finalitzava el desembre del 2013 i ja sabia que no li renovarien) aplana el projecte d'una mesquita que el 2014 tindrà 1.600 metres quadrats.

Díaz, que nega que la relació amb la comunitat musulmana sigui fluïda, ha demanat una reunió amb Jordi Ballart i l'Ajuntament de Terrassa s'ha compromès a tenir els veïns informats sobre qualsevol pas que realitzi la comunitat musulmana en aquest tema.