L'home que va estar 520 dies en una missió simulada a Mart

L'enginyer francès Romain Charles
L'enginyer francès Romain Charles
La Torre
08 de març del 2013
Al febrer del 2010, l’enginyer francès Romain Charles va ser seleccionat entre els més de 300 candidats europeus per participar al projecte Mars500, un projecte internacional per estudiar els factors humans en els viatges espacials interplanetaris, de gran utilitat per als futurs astronautes així com per a professionals d’altres sectors que han de romandre aïllats durant períodes prolongats.

El proper dilluns, 11 de març, Romain Charles visitarà l’ETSEIAT i explicarà la seva experiència i anècdotes de la missió Mars500. La conferència serà retransmesa en directe per UPC TV i es podrà seguir a través de l’enllaç: http://tv.upc.edu/

El projecte, de l’Institute of Biomedical Problems de la Russian Academy of Science, amb una gran participació l’Agència Espacial Europea (ESA), simula una missió tripulada a Mart: durant 520 dies els tripulants de l’ESA van experimentar proves psicosociològiques d’aïllament. Prèviament al període de aïllament, va seguir l’entrenament genèric i de supervivència que segueixen els astronautes. L’entrenament genèric va consistir en cursos teòrics i pràctics a les instal·lacions de l’Institute of Biomedical Problems de la Russian Academy of Science a Moscou. L’entrenament de supervivència prepara els astronautes en cas que el vehicle espacial aterri en una zona amb condicions adverses i s’hagin de valdre per si mateixos fins a ser rescatats. Finalment, com en les missions a l’espai, van realitzar un entrenament específic dels experiments a realitzar durant la missió.
 
El 3 de juny de 2010, els 6 membre de la tripulació de Mars500 (2 europeus, 3 russos i un xinès) van entrar a les instal·lacions de l’Institute of Biomedical Problems. Durant la missió van realitzar diversos experiments i, fins i tot, 2 dels membres de la tripulació van simular un descens a Mart. 520 dies després, els tripulants van "tornar a la Terra". Tot i ser una simulació d’una missió a Mart, s’hi veuen reflectits molts dels aspectes d’una missió real, com ara l’aïllament, el retard en les comunicacions, o les diferències culturals entre els diferents membres de la simulació.