Cancel·lada la xerrada de la fotoperiodista Joanna Biarnés

La Torre
06 de març del 2013
Biarnés va ser una pionera del fotoperiodisme
Biarnés va ser una pionera del fotoperiodisme | gencat.cat

Biarnés va ser una pionera del fotoperiodisme Foto: gencat.cat

L'Ateneu Terrassenc ha informat que s'ha hagut de cancel·lar la conferència audiovisual de Joanna Biarnés, pionera del periodisme fotogràfic a l'Estat. L'acte havia de dur-se a terme aquest dijous a les 19.30 a la seu de l'entitat.

Biarnés va ser la primera fotògrafa catalana que va adoptar la carrera professional de reportera gràfica. Va iniciar-se en la fotografia quan era petita i ajudava el seu pare, fotògraf esportiu, al laboratori. Va estudiar a l'Escola de Periodisme i treballava sovint amb el pare. Cobria esdeveniments esportius, i pel fet de ser dona va ser objecte d'una forta hostilitat. Malgrat que tenia les acreditacions necessàries per treballar com a reportera, va protagonitzar situacions absurdes, com quan un àrbitre va aturar un partit de futbol per mirar d'impedir que una dona fes fotos al camp.

L'any 1962 va fer un treball a Barcelona per al diari Pueblo. Al cap de poc, el diari li va oferir d'anar a Madrid a treballar com a fotògrafa i ella va acceptar. Atrevida i gran professional, com a reportera gràfica s'arriscava molt per tal d'aconseguir la notícia que cercava. Va treballar també en molts grans esdeveniments socials de l'època, com ara el concert dels Beatles, a Barcelona, el 1965. Durant anys ha estat la fotògrafa del cantant Raphael. Amb l'arribada de la democràcia el diari Pueblo va tancar, i ella va treballar aleshores en diverses agències fotogràfiques: Sincropress, Heliopress, Contifoto, Cosmopress. Va deixar la feina de premsa l'any 1985, en desacord amb l'estil groc que s'havia imposat a la professió. Va obrir el restaurant Ca Na Joana a Eivissa, considerat un dels millors de les Illes.