Tocarà pagar el Carnet 65 d'autobús

Josep Guinot
04 de març del 2013
576_1335539872IMG_0129
576_1335539872IMG_0129 | Lluïsa Tarrida
Foto: Lluïsa Tarrida

Fa uns anys, amb unes eleccions municipals per davant, el PSC va oferir un compromís amb els ciutadans majors de 65 anys en el seu programa electoral: la gratuïtat de viatjar en bus si estaven empadronats a Terrassa. Ara plantegen eliminar aquest compromís. Bé, eliminar-lo no, adequar-lo! Continuem amb les terminologies semàntiques a què ens tenen acostumats els polítics.

Si no vaig errat, el Carnet 65 serà de pagament anual. Hi haurà uns ciutadans que, segons la seva pensió, pagaran un determinat preu i aquells que tenen el "privilegi" de cobrar més de 1.000€ s'hauran de rascar la butxaca i comprar qualsevol altra targeta (o anar a peu). Així, els que tinguin una pensió de "rics"perdran el dret d'anar en bus de forma gratuïta. No importen les rendes o ingressos (a banda de la pensió), ni que tinguin ingressos en negre, ni que durant 50 anys hagin pagat els seus impostos (que han permès, entre altres coses, que hi hagi autobusos).

A més, la fórmula no és la més intel·ligent ni original ni justa. Podrien haver fixat un preu únic pel carnet, però no, uns sí i els altres no. Potser la propera adequació de tarifes serà fer pagar el bitllet o les targetes multiviatges segons els ingressos de cadascú. N'estic tip. El govern de Madrid, l'autonòmic i ara el de Terrassa usen el mateix sistema: necessitem diners, així que cal "robar" al contribuent. Doncs no, prou retallades, siguin del color que siguin i vinguin d'on vinguin!