Viladecavalls no accepta «el nou decret de Nova Planta»

El Ple aprova una moció contra "el caràcter uniformador i centralista" de l'avantprojecte de reforma de l'administració local i insta la Generalitat a fer una nova llei; el regidor del PP s'absté

Carles Batalla
01 de març del 2013
El Ple de Viladecavalls no vol ni sentir a parlar de l'avantprojecte de reforma de l'administració local del PP
El Ple de Viladecavalls no vol ni sentir a parlar de l'avantprojecte de reforma de l'administració local del PP | C.B.
El Ple de Viladecavalls no vol ni sentir a parlar de l'avantprojecte de reforma de l'administració local del PP Foto: C.B.

L'avantprojecte de reforma de l'administració local proposada pel PP tampoc fa gens de gràcia a Viladecavalls. El Ple del municipi vallesà ha aprovat una moció en defensa de l'autonomia local i del règim competencial local de la Generalitat de Catalunya.

Impulsada per set dels vuit grups del consistori (CiU, ICV-EUiA-E, UMdC, PSC, ERC, ARA-Reagrupament i PVA, tot i l'absència per motius personal de Paco Vega), la sorpresa en la votació l'ha donat el regidor del PP Antonio Milán, que ha preferit abstenir-se en lloc de votar-hi en contra.

En el text conjunt, els signants denuncien que "sota la justificació de racionalitzar l'administració s'han anunciat unes mesures que tenen un marcat caràcter centralista i uniformador. Són inadmissibles, no acceptem un nou atac al món local, és un nou decret de Nova Planta".

L'alcalde, Carles Rodríguez, ha llegit el document, que avisa que la reforma suposarà "un desmantellament dels serveis ja existents de proximitat i reduirà a la mínima expressió l'administració local". La moció insta el l ministre Montoro a retirar l'avantprojecte de llei, "que obvia la realitat diversa i plurarl de l'estat" i, sobretot, demana a la Generalitat defensar les competències exclusives que té en matèria de règim local a través d'una nova llei. "Necessitem una eina pròpia i consensuada per al món local, cal que el Parlament aprovi una llei de govern local".

A títol personal, Rodríguez ha comentat que, en cas de tirar endavant, la reforma afectaria els pressupostos del 2014 del municipi i "deixaríem de ser l'Ajuntament que coneixem fins ara. Ens impedirien fer polítiques socials i quedaríem limitats a netejar carrers, treure les escombraries i mantenir l'espai públic".

La pròxima sessió plenària serà el 27 de març a tres quarts de nou del vespre.