Mans i mànigues per pagar 130 mil euros caiguts del cel

Una factura pendent de l'SGAE i una sentència judicial de Can Curpell, els maldecaps d'Ullastrell

Lluïsa Tarrida
11 de març del 2013
Entrada al polígon de Can Curpell
Entrada al polígon de Can Curpell | Lluïsa Tarrida
Entrada al polígon de Can Curpell, que segueix donant maldecaps Foto: Lluïsa Tarrida

"No ens ho esperàvem" reconeixen des de l'equip de govern d'Ullastrell. La sorpresa, desagradable, ha estat a més per partida doble. A la ja delicada situació de les finances municipals, amb un endeutament que ronda el 25 per cent i amb un deute a proveïdors que s'eleva als 600 mil euros, l'Ajuntament ara es troba que li han arribat dues reclamacions noves que no estaven comptabilitzades en els ajustats pressupostos.

Es tracta, per una banda, d'una factura que ascendeix als 30 mil euros i que ha estat reclamada des de l'SGAE, i de l'altra, d'una sentència judicial que obliga al Consistori no només a pagar a una empresa d'arquitectura les costes de redacció d'un projecte "suposadament" encarregat per l'executiu sinó també a abonar els interessos generats pel deute, tot plegat de 280 mil euros.

Ara bé, en aquest segon cas, l'equip de govern sap que la part valorada en 180 mil euros -i corresponent a la redacció del projecte de planejament de reparcel·lació del polígon industrial de Can Curpell- l'assumiran els propietaris. No passarà així, amb la part restant referent als interessos (uns 100 mil euros acumulats) que han caigut del no res i que sí que s'haurà de costejar des de les arques municipals. "Aquests diners representen gairebé el 8% del nostre pressupost anual, i quan ja hem realitzat esforços considerables per reduir al màxim la despesa trobar-se amb això és realment una molt mala notícia", afirma el regidor Jaume Puig.

"Bona gestió"
Pel que fa a la factura amb la Societat General d'Autors i Editors, des de l'equip de govern manifesten que els va venir un inspector reclamant el pagament dels drets corresponents al període 2004-2008 per valor de 16 mil euros i del 2008 al 2012 per 16 mil euros més. En aquests moments, el Consistori està recopilant tota la documentació necessària i negociant amb l'SGAE per veure d'on surten aquestes factures i com s'hauran d'abonar.

"Es fa difícil gestionar un pressupost ja ajustat quan a sobre tens càrregues extres, no obstant, des del govern ens vam fixar el repte de tancar el 2012 reduint el deute públic i ho hem aconseguit: hem passat dels 600 mil euros que ens vam trobar als 200 mil euros actuals, el que significa que hem passat de pagar els nostres proveïdors a 3-4 mesos quan abans ho fèiem en 11", raonen i afegeixen "això és una bona notícia, perquè vol dir que l'Ajuntament està fent una gestió correcta i responsable, i ajustant-se a una realitat que semblava que abans no es tenia en compte".