Terrassa és la llar del jazz

Carles Batalla
26 de febrer del 2013
Una representació dels músic que participaran al 32è Festival de Jazz de Terrassa
Una representació dels músic que participaran al 32è Festival de Jazz de Terrassa | C.B.
Una representació dels músic que participaran al 32è Festival de Jazz de Terrassa Foto: C.B.

Mantenir el llistó ben amunt malgrat la pressió de les retallades. Amb aquest esperit s'ha presentat la 32ena edició del Festival de Jazz de Terrassa, que se celebrarà a diversos espais de la ciutat entre el 7 i el 23 de març.

Prop de 300 artistes oferiran unes 25 propostes (una xifra lleugerament inferior al 2012), entre les quals destaquen 15 presentacions discogràfiques i la presència de músics que debuten a Terrassa, com Gregory Porter (el divendres 15 al Centre Cultural), la veterana pianista Joanne Brackeen (el dijous 14 a la Nova Jazz Cava) o Lucky Peterson (el dia 16 a la Nova Jazz Cava).

Enmig d'una programació eclèctica , sobresurten noms com els de Matthew Simon, que presentarà el seu primer treball en solitari, "Continental blues" i també tocarà amb el seu mestre, Bobby Shew; Big Mama, que celebrarà el 25è aniversari al costat del Taller de Músics All Stars a la Plaça Vella; Doc Scanlon, el projecte "Rockspell" de la coral Tons&Sons o el Col·lectiu de Músics de Jazz de Terrassa (MuJazzT), creat la tardor del 2012 i que començarà fent jam sessions a bars de la ciutat.

Menció apart mereix la triple aparició del pianista Ignasi Terraza (apadrinant el cd de Bernat Font, presentant "Sol_it" i en format de trio), el concert d'Horacio Fumero (divendres 22 a la Nova Jazz Cava), elegit Jazzterrasman 2013 i la fusió entre poesia i música que duran a terme Gemma Abrié i Vicens Martín Dream Big Band, que musicaran "Els fruits saborosos" de Carner.

El Pícnic Jazz, que enguany es trasllada al Torrent de la Font d'en Sagrera, la zona sud de Vallparadís, acollirà les actuacions de La Locomotora Negra, Andrea Motis&Joan Chamorro Quintet i Bullfrog.

"Alguns potser es pensaven que no hi seríem i això és impossible. Tenim menys finançament però som un festival gran i el jazz és viu", ha afirmat amb contundència Susanna Carmona, coordinadora de l'esdeveniment. Josep Casajuana, flamant president d'Amics de les Arts i Joventuts Musicals, ha dit que mantenir la qualitat "és indefugible" i ha agraït el suport dels col·laboradors i patrocinadors (Ajuntament, Generalitat, Diputació i Aigües de Terrassa). "El festival tindrà llarga durada", ha reblat. Enguany el cartell és obra del terrassenc Carles Bros.

I no només hi haurà música, sinó també exposicions, cinema, tallers infantils al mNACTEC i una trobada tècnica.

"Capital internacional del jazz"
De la seva banda, Jordi Ballart ha remarcat que el festival converteix Terrassa "en la capital internacional del jazz" i ha destacat que, més enllà de l'orgull i la projecció, la cita ha de servir com a "element de promoció econòmica i turística i posar al jazz al servei de la generació de riquesa i la dinamització cultural".

L'alcalde de Terrassa està convençut que l'esdeveniment "genera benestar i qualitat de vida" i en aquest sentit s'ha compromès a fer mans i mànigues per continuar ajudant-lo, ja sigui de manera directa o "obrint les portes que facin falta".