En honor del cavaller Pere de Toudell

Carles Batalla
22 de març del 2013
Restes del Castell de Toudell
Restes del Castell de Toudell | Albert Oliet
Restes del Castell de Toudell Foto: Albert Oliet

Viladecavalls i Terrassa tenen molt passat en comú i l'error d'un historiador ha confirmat encara més aquest lligam. Una visita a les Esglésies de Sant Pere va permetre a l'associació Amics de Sant Miquel de Toudell fer un gran descobriment: el carrer Doctor Ullés de Terrassa s'hauria de dir Toudell. Aquest carrer abans es deia Jodis, considerat erròniament un cavaller noble de Terrassa per una làpida que hi ha a la façana de l'església de Santa Maria. Però Jodis no va existir mai perquè en realitat era el cavaller Pere de Toudell.

Tot i detectar l'error, el Consistori egarenc hi va posar el nom de Doctor Ullés. "És molt interessant que un carrer de Terrassa s'hagués pogut anomenar Toudell, però per mala sort aquell historiador va equivocar-se a l'hora de llegir-ne el nom. Estaria bé que Viladecavalls o un carrer del polígon industrial de Can Mir rebés el nom de Pere de Toudell", diu Albert Oliet, president de l'associació.

L'historiador Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) en revela més detalls. Al terme de Viladecavalls, a la vall de la riera de Gaià, es troba l'antiga Quadra del Toudell, que actualment són els polígons industrials de Can Tries i de Can Mir. "La vinculació d'aquest territori amb Terrassa ve de l'època medieval, ja que el terme del castell del Toudell depenia del de Terrassa". També formà part de la Universitat Forana de Terrassa, que el 1800 es va transformar en el terme del poble de Sant Pere.

La jurisdicció d'aquest poble estava dividida en diverses parròquies. Les tres de ponent eren Santa Maria del Toudell, Sant Miquel del Toudell i Sant Martí de Sorbet. L'any 1849 es van unificar en una sola parròquia, la de Sant Martí de Sorbet. També es van fusionar els nuclis de Viladecavalls, la Quadra de Clarà i el de Sant Martí de Sorbet, i van formar la municipalitat de Viladecavalls.

Verdaguer explica que el nom Toudell apareix per primera vegada l'any 986 en un precepte del rei Lotari de França. El castell del Toudell està situat dalt un turonet, on s'arriba per un camí que surt del quilòmetre 3,4 de la carretera antiga de Terrassa a Viladecavalls, abans de passar el pont de la riera de Gaià. Està molt enrunat però conserva un angle d'un mur que de lluny sembla una torrota.

El primer document on apareix esmentat data de finals del segle XII. Un altre de mitjans del XIII diu que el castell del Toudell, quan n'era propietari Pere del Toudell, estava dins del terme del castell de Terrassa. "Probablement aquest cavaller Pere és el mencionat a la làpida que hi ha sobre la porta de l'església de Santa Maria", diu Verdaguer.

Oliet assegura que la dinastia familiar Toudell va viure al castell durant l'època medieval. Dins de la Quadra hi ha dues esglésies romàniques: la de Santa Maria del Toudell, adossada a la masia de Can Tries. A l'absis hi havia dipositat un retaule gòtic del 1543, salvat de la destrucció durant la Guerra Civil gràcies a la Junta de Museus de Terrassa, que el resguardà a l'església de Santa Maria de Terrassa. Actualment es troba en un antiquari de Barcelona esperant comprador. Pel que fa a la imatge romànica de la Mare de Déu i el nen que presidia el retaule, és una talla de fusta del segle XIII que es conserva al Museu Diocesà de Barcelona.

L'ermita de Sant Miquel del Toudell és al polígon de Can Mir. Tot i que la primera menció documental és del segle XII, sembla que la capella podria ser preromànica. La capella va ser cedida el 1157 per Alegret del Toudell a Guerau, prior del monestir de canonges de Sant Ruf (Santa Maria d'Ègara). En un dels documents del 1336 ja es menciona com a parròquia de Sant Miquel del Toudel. L'església tenia un cementiri propi, ja desaparegut.