Els Bellots aposta pel Wi-Fi per connectar-se amb el món

L'entitat signa un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament per aconseguir ampliar els seus serveis i cobrir necessitats bàsiques com la connexió a Internet

Lluïsa Tarrida
27 de febrer del 2013
576_1349097480_Adri_Costa_MG_2027_web_canal_pacient_CAP_Remei_Vic_2012
576_1349097480_Adri_Costa_MG_2027_web_canal_pacient_CAP_Remei_Vic_2012 | Adrià Costa
Foto: Adrià Costa

L'Ajuntament de Terrassa i l'Entitat Urbanística de Conservació del Polígon Industrial els Bellots han signat aquesta setmana un conveni de col·laboració que ha de permetre "optimitzar recursos d'una forma molt més eficaç i aconseguir zones industrials molt més competitives a la ciutat", segons ha manifestat l'alcalde, Jordi Ballart. En l'acte d'oficialització del conveni hi ha assistit el president de l'Entitat, Jordi Vilar, i els regidors Amadeu Aguado i Carme Labòria.

La gestió dels serveis i dels recursos seguirà anant a càrrec de l'Entitat, una associació empresarial que porta més de 20 anys funcionant i de la qual formen part, de manera obligatòria, totes les empreses instal·lades al polígon.

Dins dels seus estatuts hi ha un punt en què s'especifica que els empresaris han de fer una aportació extra per a despeses de manteniment (jardineria, enllumenat, asfalt). D'aquesta manera, els Bellots té un sistema de funcionament totalment diferent de la resta de polígons, ja que és l'Entitat qui s'autogestiona i decideix, de forma democràtica, on destina les partides del pressupost anual, de prop de 60 mil euros.

El problema que tenien és que des de l'Ajuntament també s'ofereixen una sèrie de serveis -iguals per a tots els polígons del terme municipal- i, de vegades, el que passava és que es duplicaven esforços. Així es trobaven que l'empresa de manteniment contractada pel polígon feia la ronda i unes hores més tard passaven els d'Eco-equip per netejar la mateixa zona.

Seguir l'exemple
Amb aquest conveni el que es pretén és que, a través de reunions periòdiques (com a mínim dues l'any), l'Entitat i l'Ajuntament acordin i fixin les prioritats dels Bellots. "No es tracta que ens donin més diners, sinó que aquells diners que l'Ajuntament inverteix vagin a cobrir una necessitat real", afirmen des de l'Entitat Urbanística. El polígon comptarà amb el suport permanent d’un tècnic municipal de referència, que serà l’encarregat de vetllar per l’aplicació del Pla de Gestió i Millora del polígon.

Així, es podrà posar fil a l'agulla en matèria de neteja i manteniment, de seguretat i vigilància, de serveis d'orientació professional i formació, o de dinamització del teixit empresarial. També es faran accions de millora relacionades amb les infraestructures i les dotacions urbanístiques, els equipaments i els serveis per a les empreses.

Dos exemples pràctics dels avantatges que s'obtindran amb aquest pla són "saber a quina porta hem de trucar quan ens trobem amb els problemes d'abocaments incontrolats que patim periòdicament o dels assentaments il·legals perquè la problemàtica se solucioni tant pel que fa a la neteja com a la vigilància policial" o bé "ara mateix la nostra principal preocupació és aconseguir una bona connexió a la xarxa Internet, ja que les empreses necessiten tenir banda ampla per tal de poder ser més competitives puguin connectar-se al món".

Actualment, al polígon els Bellots hi ha una trentena d'empreses, la majoria lligades a activitat industrial, que donen feina a 1.043 treballadors. Aquest és el primer pla de gestió integral d'un polígon industrial basat en la corresponsabilitat que se signa a Terrassa i un dels pocs exemples de convenis d’aquesta tipologia existents a Catalunya. La voluntat municipal és estendre aquesta iniciativa a altres polígons de la ciutat. En aquest sentit, l'alcalde ha animat altres polígons, com el de la zona sud, a seguir l'exemple.