Horts en lloc de pisos

Redacció
26 de febrer del 2013
Hort urbà al carrer de Montserrat
Hort urbà al carrer de Montserrat | J.M.O
Hort urbà al carrer de Montserrat Foto: J.M.O

Els nous temps porten noves idees i la crisi obliga a tenir imaginació. La proposta de reconvertir els solars buits en horts urbans és una gran pensada. Genera beneficis per la ciutadania i pels propietaris dels terrenys, que poden tenir rebaixes de fins a 500 euros en l'IBI. Amb els horts urbans els solars buits tindran un manteniment acurat, Terrassa gaudirà de taques verdes enmig d'habitatges, les famílies sense recursos podran disposar de verdures i hortalisses fresques a cost zero i les entitats podran desenvolupar projectes socials.

Una solució aparentment perfecta i que requereix inversions mínimes. Una fórmula que ajudarà a crear una xarxa verda, acostar el camp al nucli consolidat, i relligar les vies internes amb els parcs de l'entorn i l'anella verda.

Ara el que cal és que els propietaris dels 200 solars privats se sumin a la iniciativa. Se'ls ha d'animar i vendre el producte: menys impostos, espais endreçats i productius, eliminació de multes per un mal funcionament, fi dels abocaments incontrolats, adéu a les males herbes i a la brutícia en general... La cessió és per un temps limitat, fins que hi hagi recursos per tornar a construir, fins que arribi la recuperació econòmica.

I en determinats barris, els solars buits podrien reconvertir-se també en pistes de lleure o esportives. Amb quatre retocs es podrien fer camps de futbol sala, volei o de bàsquet. I alguns solars -ja hi ha una proposta al respecte- haurien de poder ser també aparcaments a l'aire lliure en una ciutat amb excés de vehicles.

Els beneficis podrien ser molt similars, pels propietaris, als dels horts urbans. Del que es tracta és de posar en valor zones avui abandonades i semiabandonades, i transformar-les en llocs de servei a la ciutat.