Ni una tovalloleta al wàter de casa

La Torre
26 de febrer del 2013
La depuradora d'aigües a la zona nord de La Grípia
La depuradora d'aigües a la zona nord de La Grípia | Toni Fages

La depuradora d'aigües a la zona nord de La Grípia Foto: Toni Fages

L’Ajuntament de Terrassa informa la ciutadania de la necessitat de gestionar els residus correctament i no utilitzar les aigüeres ni els wàters per abocar-hi oli de cuina ni tovalloletes humides d’un sol ús, ja que afecten el medi ambient i provoquen avaries a la xarxa de sanejament de la ciutat. A diferència del paper higiènic de cel·lulosa, les tovalloletes humides d’un sol ús no es dissolen a l’entrar en contacte amb l’aigua i no s’arriben a descompondre amb el temps que transcorre fins que arriben a les instal·lacions de sanejament. Per això, les fibres es van acumulant i formant taps als colzes dels baixants dels edificis i als col·lectors públics, provocant avaries a les estacions de bombament de la ciutat.

Malgrat que la presència de residus sòlids a la xarxa de clavegueram és generalitzada, hi ha un punt de la ciutat on s’estan generant més avaries, concretament a les estacions de bombament d’aigües residuals del barri de La Grípia. Fa uns anys, l’Ajuntament de Terrassa va instal·lar uns equips trituradors en aquestes estacions però, tot i això, s’ha hagut d’intervenir en diverses ocasions en els darrers mesos degut a les obstruccions de les bombes per acumulació de tovalloletes humides d’un sol ús.

Per aquest motiu, el Servei de Medi Ambient i Sostenibilitat ha desenvolupat, aquest mes de febrer, una campanya informativa al barri de Les Arenes, La Grípia i Can Montllor. Un informador mediambiental ha visitat uns 3.000 habitatges del barri i ha lliurat un full informatiu explicant la correcta gestió dels residus amb l’objectiu de millorar els abocaments.

L’Associació Espanyola d’Abastament d’Aigua i Sanejament (AES) destaca que les tovalloletes humides, els bastonets i d’altres tèxtils suposen un increment del 18% del cost de funcionament d’una depuradora en una ciutat de tamany mitjà. La
creixent presència de tovalloletes i residus sòlids al clavegueram també provoca importants dificultats a la Depuradora de Terrassa. A més de les avaries i dels perjudicis mediambientals, aquestes males pràctiques provoquen sobrecostos econòmics perquè s’incrementa la despesa de manteniment dels col·lectors i de les la despesa de manteniment dels col·lectors i de les instal·lacions, els equips consumeixen més energia i la gestió dels residus és més cara.

Amb aquesta campanya informativa, també s’ha recordat la necessitat de recollir l’oli de cuina i portar-lo a les deixalleries municipals Terrassa Neta i Can Casanovas, a la Deixalleria Mòbil o bé als contenidors d’oli ubicats a diferents punts. L’oli de cuina és
altament perjudicial per al medi ambient i el cicle de l’aigua.