Terrassa tria projectes innovadors de salut comunitària i cohesió social

Aquest dilluns s'obre el període de selecció del premi internacional LLGA Cities Pilot the Future sobre la dinamització dels entorns urbans

Redacció
18 de febrer del 2013
Presentacio concurs internacional LLGA, amb Amadeu Aguado en primer terme
Presentacio concurs internacional LLGA, amb Amadeu Aguado en primer terme | A.T.
Presentació del concurs internacional LLGA, amb Amadeu Aguado en primer terme Foto: A.T.

Aquest dilluns s'inicia el període de selecció dels més de 100 projectes innovadors que opten al premi internacional LLGA Cities Pilot the Future. Terrassa és una de les quatre ciutats catalanes (juntament amb L'Hospitalet de Llobregat, Barcelona i sant Cugat) i de les 22 d'arreu del món que participen en un concurs sobre solucions innovadores per dinamitzar econòmica i socialment l'entorn urbà.

Fins l'1 de març estarà obert el període d'avaluació dels casos presentats,
dels quals només cinc seran els finalistes a cada ciutat i d'aquests, només un de
cada població en serà el guanyador. Les cinc solucions nominades es projectaran
internacionalment a San Francisco el mes de maig a la cimera LLGA|Cities
Summit. El jurat que està format per professionals de reconegut prestigi de l'àmbit de la medicina, l'enginyeria, la comunicació, la psicologia i la sociologia.

El repte de Terrassa és el foment de la salut comunitària i la cohesió social. La ciutat  està tractant de fomentar l'intercanvi i la interacció comunitària amb l'objectiu de promoure la salut i les oportunitats de negoci. La voluntat és crear un sistema d'oferta i demanda intercomunitària. Es busca que les persones que participin puguin aportar necessitats, oportunitats de temps, habilitats, contribucions, objectes i serveis per compartir, etc.

Les solucions podrien incloure programes basats en incentius, bancs de temps o altres formes d'intercanvi social. Terrassa està a la recerca d'un model o mecanisme per processar les oportunitats i casar l'oferta i la demanda. Les solucions han de ser simples i accessibles a un grup gran i divers d'usuaris que varien en funció de l'edat, en coneixement socioeconòmic, gènere, habilitats i tècniques.

Treball conjunt
Els Ajuntaments de Terrassa, Barcelona, Hospitalet de Llobregat i Sant Cugat
del Vallès s'han organitzat en una plataforma de treball conjunta que els ha
permès establir els diferents criteris d'avaluació que el jurat haurà de tenir en
compte a l'hora de puntuar els projectes presentats. LLGA estableix criteris
comuns, com ara la viabilitat d'execució, l'impacte en l’economia, la política, la
cultura, la internacionalització i la innovació. Al marge d'aquests criteris, els quatre
ajuntaments catalans també tindran en compte que la solució pilot pugui ser
aplicable a les quatre ciutats.

Els quatre consistoris han abordat un objectiu comú i prioritari: la creació d'un entorn favorable i d'oportunitats de creació, consolidació i/o creixement d'empreses. D'aquesta manera es pretén compartir coneixement, metodologies, resultats contrastats, i experiència que enriqueixi i faci més profitosa la iniciativa.

Entre la resta de ciutats participants hi ha Boston, San Francisco, Mèxic, Rio de Janeiro, Fukuoka DC, Lagos, Londres i París. El maig del 2013 se celebrarà a San Francisco la cimera LLGA|Cities Summit on es presentaran els projectes guanyadors que responguin al repte de cada ciutat. Les solucions resoldran algunes de les demandes més urgents de les ciutats: la inclusió social, el turisme digital, la gestió de l’aigua, l'automatització dels serveis urbans, una vida intel·ligent, solucions mediambientals, la participació ciutadana, l'assistència sanitària, la mobilitat, etc. Els guanyadors tindran l'oportunitat d'implementar un pilot a la ciutat per la qual han estat escollits.

Pel que fa a la resta de ciutats catalanes, el repte de Barcelona és rendibilitzar els espais buits als barris, el de L'Hospitalet millorar la qualitat de vida de la gent gran
i el de Sant Cugat es basa en dinamitzar els espais urbans.

Solucions innovadores a les ciutats
El concurs LLGA està organitzat , des del 2010, per Citymart.com, entitat sense ànim de lucre que col·labora amb més de 80 ciutats i 1.000 empreses i centres de recerca a Europa, Àfrica, Àsia i Amèrica i que té com a objectiu la recerca global de solucions urbanes i socials. Amb aquest programa vol transformar la manera en què les ciutats encaren la resolució de problemes, creant nous mercats a través d'idees innovadores que contribueixin al desenvolupament i la transformació de les infraestructures i els serveis urbans amb una visió de futur.

A més de la recerca de solucions als reptes llençats per les diferents ciutats que hi participen en el programa, LLGA pretén contribuir al descobriment i l'aplicació de talent i de la tecnologia més innovadora. En les últimes tres edicions, LLGA ha atret 1.519 candidatures de 70 països.