Adéu als records franquistes

per La torre del Palau, 18 de febrer de 2013 a les 11:12 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de febrer de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El carrer Salvador Gros, a Terrassa Foto: Toni Fages

El franquisme és un dels moments més negres de la llarga història de Terrassa. De mica en mica han anat desapareixent els vestigis d'una època obscura, però encara resten serrells que cal eliminar amb urgència. Un dels més importants és el carrer de Salvador Gros. Terrassa no pot tenir ni un dia més en el seu nomenclàtor, en ple segle XXI, el nom d'un combatent de la División Azul hitleriana. Comportaria petits problemes als veïns, i a l'administració i als serveis, però paga la pena.


No ha de fer gràcia viure en un lloc on constantment hi ha el record del franquisme. Hi ha molts personatges rellevants en molts àmbits i lluitadors per la llibertat que es mereixen un carrer. I han d'esperar torn mentre Salvador Gros llueix en una placa de La Cogullada.

I caldria fer una revisió de les distincions municipals. Resten persones i entitats en els llistats que poc o gens tenen a veure amb la democràcia: ministres de la dictadura amb medalles, excombatents, l'exalcalde Clapés i l'Exèrcit Espanyol.

A Franco se li va retirar, per raons òbvies, com ho són les que han de portar a acabar amb tota una rèmora del passat. Hi ha d'haver poques discussions, tot i que el debat podria encallar-se en Alfons Sala i Argemí, industrial, polític i el rei de les tupinades. Qui fou amic del militar i dictador Primo de Rivera té en el seu haver alguns elements per analitzar i va fer aportacions a la ciutat.


Cal valorar què pesa més, si els pros o els contres d'una figura cabdal en la història contemporània de la ciutat egarenca. El passat no s'ha d'oblidar, perquè hi ha risc de repetir les errades que van causar milers de morts i lluites fratricides, però s'ha de guardar als museus, i explicar a les escoles. On no ha de ser és a la via pública

 

Participació