A l'hivern, el somni d'una nit d'estiu

La temporada de dansa gener-juliol 2013 comença, diumenge 17 de febrer, amb un clàssic de Shakespeare interpretat per la companyia de Carmen Roche

La Torre
15 de febrer del 2013
Un de les escenes d'Un Nit d'Estiu
Un de les escenes d'Un Nit d'Estiu | C.C.T.
Un de les escenes d'Un Nit d'Estiu Foto: C.C.T.

La 29a Temporada de Dansa Unnim-BBVA segueix la seva programació amb quatre companyies de dansa de reconegut prestigi nacional i internacional. El 17 de febrer, la companyia Carmen Roche sorprendrà el públic amb una obra actual, però basada en el clàssic de Shakespeare, Somni d'una nit d'estiu. El 17 de març arriba la companyia David Campos amb la seva particular versió de La bella dorment, per donar pas a un altre clàssic de Shakespeare, Romeu i Julieta, interpretat pel Ballet de Biarritz, el 28 d’abril. Tancarà la temporada, el Royal Czech Ballet amb l’obra Don Quixot, el 19 de maig.

Carmen Roche, ballarina

Amb només 7 anys, Carmen Roche va iniciar els seus estudis de dansa amb la mestra María de Ávila, a la seva Saragossa natal. L’any 1968 es va integrar al Ballet "Segle XX" de Maurice Béjart, on va desenvolupar una important tasca artística.

Després d'una dilatada carrera internacional, l’any 1979 Roche torna a Espanya on comença una nova etapa artística i pedagògica com a subdirectora del Ballet Clàssic Nacional i directora de l'Escola Nacional de Dansa Clàssica.

El 1984 crea el Centre Internacional de Dansa de Madrid. El 1995 va ser guardonada amb la Medalla al Mèrit de Belles Arts del Ministeri de Cultura. El 1998, Carmen Roche va promoure la creació de la Fundació i el Conservatori de Dansa SCAENA a Madrid, que actualment dirigeix.

Carmen Roche, la companyia

El Ballet Carmen Roche va iniciar el seu camí professional l’any 1998 de la mà de la seva Directora, la reconeguda mestra Carmen Roche, que ha aconseguit consolidar la companyia com una de les formacions més estables i punteres del país, apostant per la difusió de la dansa, oberta a tots els seus llenguatges.

Coreògrafs com Tony Fabre, Ramon Oller, Àngel Rodríguez i Pascal Touzeau, entre d’altres, han creat especialment per a ella, fet que li ha proporcionat el seu propi estil i personalitat.

L'any 2004 el Ballet Carmen Roche inicia un nou camí creatiu, recuperant grans clàssics del repertori com Romeu i Julieta, Trencanous i Des Otello. El 2007, la companyia s'encamina a la creació d'obres per a un públic familiar basats en els clàssics de la literatura infantil amb el convenciment de la necessitat de crear nous públics per a la dansa. Així sorgeixen obres com Ventafocs, L'aneguet lleig, La Bella Dorment, La Nena Fanal i Contes en dansa.

Enguany, la companyia vol continuar sorprenent al públic amb un clàssic de Shakespeare, Somni d'una nit d'estiu, que es reinventa amb la creativitat de Tony Fabre, que partint dels personatges originals del dramaturg anglès ens introdueix en una història d’embolic, que compta amb elements dramàtics i d'humor i, sobretot, amb molta dansa.

Somni d’una nit d’estiu

L’espectacle incorpora els elements essencials de l'obra clàssica del dramaturg anglès (la mort, l'amor, la ira o l'enveja) i els combina amb el món màgic integrat per personatges de faula que endinsen l’espectador en un món diferent.

L’obra compta amb la coreografia del genial Tony Fabre i va unida a la música del compositor barroc Henry Purcell, considerat com el millor compositor anglès de tots els temps, i qui va compondre una adaptació per a aquesta obra de Shakespeare.

Segons Roger Sales: "gràcies a Carmen Roche, no hem perdut del tot a Tony Fabre, expert ballarí i coreògraf amb gust, experiència i cultura escènica que va treballar molts anys al costat de Nacho Duato, però que sempre s'ha distingit per la seva pròpia personalitat en la creació. La plantilla mostra homogeneïtat en el ball, i s'integren en l'estil de Fabre, sempre dinàmic, amb formes precises i usant la tècnica del ballet amb un cert sentit expressiu i personal".