Cecot Formació no dóna l'abast

La demanda subvencionada supera amb escreix l'oferta aprovada pel SOC per al 2013 i la patronal ha de fer criba

Redacció
06 de febrer del 2013
576_1360150148CECOTT-crop
576_1360150148CECOTT-crop | Cecot

Foto: Cecot

Cecot Formació impartirà aquest any 90 accions formatives subvencionades adreçades a treballadors i treballadores en situació d'atur i estan finançades pel Servei d'Ocupació de la Generalitat de Catalunya (SOC). Formaran 1.400 alumnes, una xifra insuficient ja que estem molt lluny de poder satisfer tota la demanda de formació que tenim per part de persones desocupades", explica Eulàlia Martínez, directora de Cecot Formació. Per aquest motiu s'ha establert un procés de selecció que pot incloure, segons el curs: requisits previs d'estudis, proves de nivell, entrevistes o psicotècnics.

L'any passat, l'àrea de Formació de la patronal Cecot va desenvolupar un total de 122 accions formatives subvencionades per a  treballadors/es en actiu, en les quals va obtenir una valoració global per part dels alumnes d’un 8.36 sobre 10 punts. En aquestes accions, Cecot Formació va formar a 1952 alumnes, el nombre màxim d'alumnes en situació d'atur formats en tota la història de la Cecot.

L'aspecte més destacable d'aquesta convocatòria és que la majoria de cursos impartits per Cecot Formació estan basats en els Certificats de Professionalitat (CP). Dels 18 cursos impartits, 11 són CP. Les qualificacions professionals són el conjunt de competències professionals amb significació en l'ocupació que poden ser adquirides mitjançant formació modular o altres tipologies formatives, així com a través de l'experiència laboral (Llei 5/2002 de les qualificacions i de la formació professional).

"Els CP permeten l'Acreditació oficial a nivell estatal de la formació reglada" explica Martínez , "i permeten unificar el llenguatge entre formació i empresa, ja que es fixen els coneixements i les capacitats i permeten l'adequació de la formació a les necessitats de les empreses. A més cal tenir en compte que tota la formació basada en els CP té pràctiques a empreses que permet aplicar i consolidar els coneixements del curs així com entrar en contacte amb el mercat laboral".

Cal assenyalar l'augment en aquests darrers anys de llicenciats i diplomats entre els sol·licitants de formació per a l'Ocupació, és a dir, perfils professionals que abans eren absorbits pel propi mercat laboral.

Les especialitats de formació que s'Imparteixen per a treballadors/es en situació d'atur són: sanitat, seguretat i medi ambient, administració i gestió, comerç i màrqueting, serveis socioculturals i a la comunitat.

Formació i tenacitat
Pel que fa a les possibilitats de trobar feina en el context actual, Martínez recomana paciència, insistència i anar millorant el CV. "Malauradament en l'actualitat no existeix cap recepta infal·lible per a aquelles persones que busquen feina però bàsicament consistiria en formar-se i persistir. Malgrat això, la formació no hauria de ser exclusiva d'aquelles persones que busquen feina, un mercat canviant i incert necessita uns treballadors/es adaptables i flexibles. La formació pot ajudar a millorar les qualificacions quan es vol fer un canvi laboral, adquirir-ne de noves per adaptar-se a una feina o adquirir els coneixements per crear un negoci propi. En el mercat laboral moltes solucions es troben en una formació adequada".