Terrassa, la capital mundial de l'esgrima

77 tiradors de 15 països prenen part a la copa del Món de floret júnior masculí que es farà aquest dissabte a Can Jofresa; Alfredo Vega presumeix de "marca esportiva de ciutat"

Carles Batalla
29 de gener del 2013
Miquel Ojeda, Alfredo Vega i Nicolás de Echániz, en la presentació de l'acte a la Soler i Palet
Miquel Ojeda, Alfredo Vega i Nicolás de Echániz, en la presentació de l'acte a la Soler i Palet | C.B.
Miquel Ojeda, Alfredo Vega i Nicolás de Echániz, en la presentació de l'acte a la Soler i Palet Foto: C.B.

"Som un club jove que va néixer fa vuit anys, vam dur un esport que a Terrassa no existia, en fa cinc que vam organitzar la Lliga Catalana i ara l'hem portat a l'elit". Són paraules de Nicolas de Echániz president d'un Club d'Esgrima Ciutat de Terrassa, que aquest dissabte organitza la setena i penúltima prova de la Copa del Món de floret júnior masculí.

La seva reflexió il·lustra el creixement d'aquesta modalitat esportiva a la ciutat, el punt àlgid de la qual es viurà a Can Jofresa, on 77 tiradors de fins a 20 anys i de 15 països diferents (dels cinc continents) optaran al triomf. Hi han confirmat la seva presència els números 1, 4, 5, 6 i 8 del rànquing mundial.

La classificació està molt igualada i els punts que s'obtinguin a Terrassa resultaran decisius per a la victòria final, que es decidirà a França, seu de l'última prova. Itàlia, la major potència mundial en esgrima, aporta vuit representants, els màxims que pot dur cada federació. L'estatal en duu una vintena, entre els quals hi ha quatre catalans. Un d'ells és Roger García, número 1 cadet d'Espanya.

La competència començarà dissabte a les nou del matí, amb dues eliminatòries de grups i, posteriorment, els 64 millors entraran en un quadre d'eliminació directe a 15 tocats. Les semifinals i la final es disputaran a partir de dos quarts de cinc de la tarda i a les sis està previst el lliurament de premis amb l'assistència de l'alcalde de la ciutat, Jordi Ballart, nomenat president d'honor de la Copa del Món.

"Volem que la prova esdevingui un clàssic i que Terrassa figuri a la llista dels tiradors a l'hora de planificiar la temporada", ha dit Miquel Ojeda, president de la Federació Catalana d'Esgrima. La Federació espanyola no estava massa satisfeta amb el sistema organitzatiu de Madrid i ha fet confiança al projecte egarenc.

Com a novetat tècnica, s'estrenarà un sistema de senyalització de resultats que permetrà seguir en línia el desenvolupament de la competició.

"Marca esportiva de ciutat"
Alfredo Vega, regidor d'Esports de l'Ajuntament de Terrassa, diu que aquest dissabte 2 de febrer és una d'aquelles dates "que estan marcades en vermell al calendari" i ha recalcat que l'esgrima "ja és un esport terrassenc i forma part de la marca esportiva de la ciutat juntament amb l'hoquei".

Vega ha posat èmfasi en "el treball i l'excel·lència" del Club d'Esgrima Ciutat de Terrassa per donar forma a una iniciativa "que fa deu anys ningú s'hauria imaginat" i ha instat els ciutadans a acostar-se a Can Jofresa per gaudir "d'un espectacle obert a tothom i gratuït".

Una segona prova al diumenge
Paral·lelament, aquest diumenge el poliesportiu de Can Jofresa també serà l'escenari d'una competició absoluta d'espasa d'àmbit català, amb la participació d'entre 12 i 15 tiradors del Club d'Esgrima Ciutat de Terrassa. Inicialment, s'havia de disputar el Trofeu Internacional Capablanca d'espasa masculina infantil però la manca d'inscrits ha obligat a modificar el guió. Tot i així, el club terrassenc ha volgut aprofitar l'esforç i la xarxa organitzativa per muntar aquesta competició absoluta d'espasa que es disputarà entre dos quarts de deu del matí i les cinc de la tarda.