Morts a les carreteres

per La torre del Palau, 28 de gener de 2013 a les 10:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de gener de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Autovia de la Bauma Foto: Joan Manel Oller

L'autovia de La Bauma, altrament coneguda com C-58, ha estat sempre una carretera perillosa, pel volum de trànsit, el disseny incorrecte d'algunes corbes, els camions d'escombraries que van a l'abocador de Coll Cardús i la presència freqüent de senglars. Sense oblidar l'excés de velocitat dels conductors i els tres carrils en alguns trams. Però en les darreres setmanes els accidents s'han multiplicat, sense una causa aparent, i gairebé sempre en el terme municipal de Vacarisses.


L'administració hi ha fet poques actuacions, tot i apostar alguns cops pels radars temporals en les zones més perilloses. Hi ha dues solucions. Una és una acció decidida de millora de la infraestructura, lloc de pas de bona part de la ciutadania que es desplaça cap a les comarques interiors de Catalunya o cap al Berguedà i el Solsonès. En època de vaques magres sembla molt difícil invertir-hi, i la Direcció General de Carreteres ha dit que no hi ha plantejat cap projecte de desdoblament. Però si s'ha fet a l'Eix Transversal es podria fer a l'autovia de la Bauma.

Si es descarten els dos carrils per banda, sí que és urgent analitzar els punts negres i posar-hi remei, amb radars, obres o agents de policia. El que no pot ser és que cada dia hi hagi notícies sobre un accident. La segona solució passa per l'autopista Terrassa-Manresa, una via pensada com si fos de muntanya i amb trams perillosos i morts a les seves espatlles, però més segura que la C-58.

El gran problema són els peatges. El preu ha estat i és abusiu. S'ha de lluitar per eliminar-lo, rescatar-lo o fer-lo assequible. La vida no té preu, i l'administració hauria de saber-ho. La comunicació ràpida per carretera és cabdal, però encara ho és més la seguretat, i és on s'han de posar els pocs diners disponibles

 

Participació