Abad: «Una cosa és pagar impostos i l'altra, finançar l'Estat a cost zero»

La Cecot rep un allau de queixes d'empreses que fa quatre mesos que esperen les devolucions de les liquidacions de l'IVA i Societats

La Torre
25 de gener del 2013
Antoni Abad, president de la plataforma FEM Vallès.
Antoni Abad, president de la plataforma FEM Vallès. | Anna Veciana
Antoni Abad, president de la patronal Cecot. Foto: Anna Veciana

"Avancem masses impostos. Una cosa és pagar impostos i l'altra és finançar l'Estat a cost zero", afirma amb contundència Antoni Abad. El president de la Cecot diu que la patronal ha plantejat al Govern una revisió en profunditat de tot el sistema de pagaments a compte per part d'empreses i treballadors per tal de no perjudicar més l'economia productiva.

"La pròpia administració tributària ha manifestat públicament que ha retornat 10.100 milions d'euros en concepte d'IRPF. S'imaginen què suposen 10.100 milions d'euros en circulació? Això vol dir que hem pagat uns diners de més en compliment de la normativa fiscal actual a l'Estat, per tant, des de la Cecot estem convençuts que aquests diners, en mans dels seus propietaris, haguessin pogut servir per millorar el consum, les tresoreries familiars o l'estalvi. Aquests diners, en circulació, haguessin servit d'una o altra manera per ajudar l'conomia productiva", assegura Abad.

La patronal catalana ha demanat al Ministeri d'Hisenda que revisi els processos dels pagaments a compte després de rebre múltiples i constants queixes per part de les empreses en els retards de les devolucions de les liquidacions de l'Impost sobre Societats. També és el cas en les devolucions de l'IVA, empreses amb liquidació mensual d’IVA, com és el cas de les exportadores, acumulen retards de tres i quatre mesos. Més enllà del que es pot considerar com a raonable, això està suposant un greuge financer de difícil manteniment i pot portar a algunes empreses al concurs de creditors.

La Cecot ha exigit a l'administració que eviti el retard en la seva tasca de comprovació ja que està provocant endarreriments generalitzats en les devolucions d'impostos que té una incidència directa en la capacitat de tresoreria de les empreses.

Retards en les devolucions de l'IVA
Les empreses han vist com darrerament les devolucions de les liquidacions mensuals de l'IVA s'han anat endarrerint, sense cap explicació, de manera que empreses que abans rebien la devolució en 30 dies des de la seva sol·licitud, avui acumulen retards de tres o quatre mesos.

Cal tenir en compte que l'activitat exportadora (generadora d'aquestes devolucions) ha anat incrementant en els darrers anys i que l'estiu del 2012 l'IVA va patir una pujada important. Tot això fa que l'import de les devolucions sigui força superior al d'anys anteriors i el fet de no cobrar-ho en el seu moment està provocant tensions de tresoreria insostenibles que poden arribar a provocar, en alguns casos, la necessitat de plantejar un concurs de creditors degut al retard en el pagament de la pròpia administració pública.

Retards en les devolucions de l'Impost de Societats
Pel que fa a l'Impost sobre Societats, la situació que denuncien les empreses és diferent a la de l'IVA però no per això menys greu. L'Impost sobre Societats hauria d'haver-se tornat, en el cas de liquidacions amb dret a devolucions, com a màxim aquest divendres. A hores d’ara, segons el servei d'assessorament fiscal i financer de la patronal, no s'ha produït cap tipus de retorn a excepció d'algun cas poc significatiu.  És més, durant aquesta darrera setmana moltes de les empreses afectades estan rebent requeriments d'informació que, en la major part de casos, Hisenda ja hauria de tenir. Si bé aquests requeriments formen part del procés de revisió habitual, provocaran que el procés de devolució pendent encara s'endarrereixi més.