Joan Fontrodona parla d'ètica empresarial al Cerclemón

Redacció
26 de gener del 2013
Oriol Casamitjana i Joan Fontrodona, durant la xerrada
Oriol Casamitjana i Joan Fontrodona, durant la xerrada | Cecot
Oriol Casamitjana i Joan Fontrodona, durant la xerrada Foto: Cecot

Joan Fontrodona, professor d'ètica empresarial i RSC a IESE Business School i doctorat en Filosofia i màster en direcció d’empreses, ha impartit la conferència "El valor de l'ètica en la direcció de les empreses" organitzada per la comissió Cerclemón del Cercle Cecot de Joves Empresaris.

Segons Fontrodona, el principi de l'ètica és fer el bé, i evitar el mal, per tant, la veritable RSC no és ajudar a projectes del tercer món, com es va posar de moda durant els anys de bonança econòmica, sinó que es tracta de fer el que has de fer, ben fet i que sigui rendible. Fontrodona també ha parlat de la necessitat d'aplicar el principi de proximitat, crear entorns de treball on la gent es desenvolupi i pugui reflexionar sobre què poden fer perquè el seu entorn estigui millor.

El professor considera que en les decisions empresarials no només es tracta d'aconseguir bons resultats "sinó de posar la creativitat a favor de l'ètica". Com a directius empresarials, la transparència, la claredat i l’accessibilitat amb els col·laboradors "ajudaran a consolidar la il·lusió i compromís a l'empresa".

Per Fontrodona, l'ètica no apareix en els balanços però la finalitat de l'empresa no ha de ser només guanyar diners. Guanyar diners és una necessitat però no és la nostra finalitat a la vida".

Preguntat per un assistent sobre com es pot ser ètic envoltat de tanta corrupció, Fontrodona ha estat molt clar: "que els altres facin les coses malament no justifica que les fem malament nosaltres. Però la meva part és la fàcil, predicar, el difícil és fer-ho", ha conclòs.

Cerclemón, presidida actualment per Oriol Casamitjana, té entre els seus objectius fomentar la responsabilitat ètica i social del teixit empresarial del país, marc en el qual s'ha organitzat aquesta trobada relacionada amb el desenvolupament del potencial dels directius que està impulsant el Cercle Cecot per al 2013.