La cacera del senglar

Dissabte hi haurà una batuda a Can Guitard de la Muntanya, i la zona del Camí Vell de Terrassa a Rellinars estarà vigilada per evitar accidents

La Torre
18 de gener del 2013
El senglar, porc senglar o porc fer (Sus scrofa) és un mamífer cetartiodàctil.
El senglar, porc senglar o porc fer (Sus scrofa) és un mamífer cetartiodàctil. | GerardM-Wikipèdia
El senglar, porc senglar o porc fer (Sus scrofa) és un mamífer cetartiodàctil. Foto: GerardM-Wikipèdia

Demà dissabte hi haurà una batuda a la finca de Can Guitard de la Muntanya amb l’objectiu de caçar tants porcs senglars com sigui possible per tal de reduir la població d’aquesta espècie. Darrerament, ha proliferat molt a diferents àrees de l’entorn natural entre els municipis de Terrassa i de Sabadell, i per aquest motiu la Generalitat ha autoritzat batudes puntuals per controlar la població d’aquesta espècie. Aquesta és la segona batuda que es fa al terme de Terrassa. La primera es va fer al desembre a Can Salas.

Can Guitard de la Muntanya és una finca ubicada al nord-oest del terme municipal de Terrassa, a tocar de la Carretera de Rellinars i al nord de l’autovia Orbital. És un lloc de pas dels senglars que es mouen entre els parcs de  Collserola i de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i els espauis naturals del centre de Catalunya. És força habitual trobrar-se grups de quatre o cinc a la tarda vespre en el camí Vell de Terrassa a Rellinars, que puja des de la Riera Gaià fins els Caus.

La batuda, que es desenvoluparà entre les 7.30h i les 14h, anirà a càrrec de caçadors amb llicència pertanyents a entitats designades per la Generalitat de Catalunya i estarà supervisada per tècnics municipals. El cos d’Agents Rurals, el Seprona i el Servei de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa coordinarà la batuda, establint l’àrea, recorreguts i ubicació dels caçadors, i la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra garantiran la seguretat al tram afectat de la carretera de Rellinars, on serà obligatori reduir la velocitat per minimitzar el risc d’accidents per la eventual presència de senglars a la carretera.

L’Ajuntament de Terrassa ha senyalitzat tots els camins d’accés a la zona afectada per avisar a la població que no hi accedeixi i demana a la ciutadania que no entri
a la zona de la batuda.

A la finca de Can Guitard de la Muntanya està prohibit caçar, però la Generalitat ha autoritzat l’Ajuntament de Terrassa per a que pugui fer batudes puntuals diürnes amb armes de foc fins l’abril de 2013. Segons la legislació vigent, es poden demanar autoritzacions excepcionals de caça quan es produeixi una abundància d’individus d’una espècie de manera que resulti perillosa o nociva per a les persones o perjudicial per a l’agricultura, la ramaderia o els terrenys forestal, especialment quan calgui per raons de salut i seguretat públiques, quan es produeixen danys sobre béns i propietats o quan sigui necessari per a la protecció d’altres espècies de fauna salvatge autòctona protegida.

Darrerament, la superpoblació de porc senglar a diferents finques del terme municipal ha provocat queixes dels agricultors per danys en camps de conreu i de persones que utilitzen els entorns com a espai de lleure, afectacions en activitats esportives a l’aire lliure i algun incident de trànsit.