Indústria, serveis i comerç s'oposen a la pujada de l'IVA

La Cambra onstata que persisteix la recessió de l'activitat i augmenta la percepció de desacceleració

Lluïsa Tarrida
14 de gener del 2013
Les empreses de Terrassa es posicionen contra l'impost
Les empreses de Terrassa es posicionen contra l'impost | Jordi Play
Les empreses de Terrassa es posicionen contra l'impost Foto: Jordi Play

El 37,5 per cent de les empreses fabricants d'equips mecànics, elèctrics, electrònics i òptics incrementa la seva activitat internacional de forma notable. Aquesta és una de les conclusions que es poden extreure de l'estudi de conjuntura econòmica corresponent al tercer trimestre de l'any i que ha fet públic la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa. A l'informe, elaborat amb la col·laboració de l'Idescat, també s'hi recullen les expectatives dels empresaris de la demarcació territorial de Terrassa de cara al quart trimestre. La mostra ha comprès un total de 406 empreses sobre una població de 21.625.

D'acord amb els resultats d'aquest estudi, en el transcurs del tercer trimestre de 2012 persisteix la recessió de l'activitat econòmica a la comarca i entre els empresaris augmenta la percepció de desacceleració de l'activitat amb un ralentiment de la marxa dels negocis, segons afirma el 54,4% de les empreses, un 3,7% més que en el trimestre anterior. El saldo entre respostes positives i negatives passa dels -41,7 als 47,0 punts percentuals. Aquesta situació es dóna de forma generalitzada per a tots els sectors d'activitat.

El principal factor que dificulta la marxa dels negocis en finalitzar el tercer trimestre de l'any continua essent la feblesa de la demanda (87,7%), tot i que amb 3,5 punts menys que en el trimestre anterior, seguida de les dificultats per obtenir finançament o tresoreria (47,3%) i l'augment de la competència (45,8%).

Pel que fa a l'ocupació, que ha seguit l'evolució a la baixa, ha tancat aquest trimestre amb un total de 119.887 treballadors afiliats al règim general de la Seguretat Social, xifra que representa un descens del 3,88 per cent anual i 0,79 per cent mensual.
Respecte als treballadors autònoms, en què actualment hi ha un total de 27.995 afiliats, s'ha registrat també un descens de l'1,82 per cent interanual i del 0,79 per cent mensual. Quant a l'atur, aquest ha experimentat un augment del 3,57% trimestral amb una taxa anual de variació de 7% i mensual de 0,61%.

La indústria manté la recessió de l'activitat durant el tercer trimestre de 2012. Tots els sectors industrials valoren negativament la marxa dels negocis, especialment en la indústria tèxtil i la indústria química, afectant negativament la facturació, l'ocupació i els preus de venda. Aquesta situació representa un obstacle per al desenvolupament de noves inversions productives.

Per sectors
Durant el tercer trimestre, els empresaris de la indústria asseguren haver patit un descens de l'activitat exportadora del sector, amb l'excepció de la indústria fabricant d'equips mecànics, elèctrics, electrònics i òptics. El 37,5% de les empreses d'aquest sector que exporten habitualment manifesten que han augmentat la seva cartera de comandes internacionals de forma notable, seguit de la indústria del metall. El 37,5% de les empreses industrials no han realitzat cap tipus de negoci amb l'exterior.

En el sector de la construcció es manté la situació de recessió de l'activitat, tot i que s'han moderat els valors negatius per segon trimestre consecutiu. Al mateix temps, l'evolució de la facturació i l'ocupació ha manifestat una tendència a la baixa en relació amb el trimestre anterior i els preus de venda, que també segueixen evolucionant al descens, ho han fet de forma més moderada.

En el comerç, en què l'activitat manté la seva atonia amb una caiguda de l'activitat del 5,26% de mitjana en el conjunt de Catalunya, el 58,1% de les empreses del sector de la demarcació de Terrassa ha manifestat en l'informe que la marxa dels negocis ha evolucionat a la baixa. La debilitat en l'activitat comercial es veu reflectida en l'evolució a la baixa de la facturació, l'ocupació i la inversió del sector. Pel que fa als preus de venda, aquests s'han mantingut estables per a la majoria d'empreses.
En el sector dels serveis, més de la meitat de les empreses enquestades afirma que la marxa del negoci evoluciona a la baixa (55,2%).

Les cotitzacions
En relació amb les noves mesures de política econòmica aprovades el passat mes de juliol pel govern espanyol, especialment l'augment de l'IVA amb aplicació a partir de l'1 de setembre, gairebé la totalitat de les empreses han expressat el seu desacord: un 95,3% en el cas del sector del comerç, 93,3% en el sector industrial, 90,8%  en el del serveis i 86,5% en el de la construcció.

Per a la majoria de les empreses enquestades, l'increment de l'IVA no tindrà cap efecte positiu sobre l'economia perquè no afavorirà la creació d'ocupació i, al mateix temps, causarà un efecte negatiu sobre el consum contribuint a la continuïtat de la recessió econòmica actual. La major part de les empreses de tots els sectors, excepte el comerç, han repercutit l'increment impositiu al preu de venda final al client.

En el cas del comerç, si bé aquesta pràctica ha estat aplicada pel 30,2% de les empreses, el percentatge d'empreses que han traslladat només una part de l'impost en els preus final de venda i han decidit reduir el marge comercial ha estat del 40,7%.
Finalment, les empreses que s'han manifestat a favor de l'augment de l'IVA (4,7% del comerç, 6,7% de la indústria, 9,2% dels serveis i 13,5% de la construcció) consideren que aquesta mesura afavorirà la reducció del dèficit públic i la creació d'ocupació. Com a contrapartida, el govern va decidir reduir les cotitzacions socials un 1% per al 2013 i un altre 1% per al 2014. Finalment, els pressupostos generals per al 2013 no recullen la reducció de les cotitzacions socials, a causa de "la reducció del nombre d'afiliats a la Seguretat Social per l'augment de l'atur i la situació de recessió econòmica".

Expectatives de futur
L'informe de la Cambra de Comerç també ha preguntat a les empreses sobre les expectatives per al quart trimestre de l'any. Els resultats manifesten una evolució negativa de la marxa global dels negocis per al 56,2% de les empreses. El conjunt d'empresaris de la demarcació preveu una tendència a la baixa en l'evolució de la facturació i dels preus de venda. També es preveu que la inversió en nous actius i l'evolució de l'ocupació puguin seguir disminuint.

Pel que fa al sector industrial, les expectatives de més de la meitat de les empreses enquestades (52,5%) indiquen que la marxa dels negocis tendirà a una evolució a la baixa en el quart trimestre de l'any, al mateix temps que el 10% de les indústries, especialment vinculades als sectors alimentari, tèxtil i de fabricació d'equip mecànics, espera millorar la marxa dels negocis. El 62,2% de les empreses del sector de la construcció afirma que la marxa dels negocis es mantindrà feble durant el quart trimestre.

Aquest increment confirma que les expectatives del sector segueixen sense mostrar signes de recuperació, el que incidirà negativament en la facturació i l'ocupació, així com en les noves inversions productives. Malgrat tot, el sector considera que, en relació amb els preus de venda, aquests tendiran a estabilitzar-se.

Les expectatives del comerç segueixen amb valors negatius i creix en 7,6 punts el nombre d'empresaris  que creuen que la marxa dels negocis es mantindrà feble durant el quart trimestre (61,6%). Finalment, en el sector dels serveis, seguint la tendència del conjunt dels sectors, es mantenen les expectatives negatives per al quart trimestre, segons un 54,6% de les empreses (8,9 punts més respecte al trimestre anterior).