Ballart: La «cobdícia va propiciar» la tragèdia de la riuada

Terrassa deixa enrere un 2012 que ha servit per commemorar el 50è aniversari de la riuada i per recordar que la ciutat ara està molt més ben preparada per fer front a una catàstrofe natural

Lluïsa Tarrida
11 de gener del 2013
Valls, Ballart i Aguado, en la roda de premsa de balanç
Valls, Ballart i Aguado, en la roda de premsa de balanç | Lluïsa Tarrida
Valls, Ballart i Aguado, en la roda de premsa de balanç Foto: Lluïsa Tarrida

"Terrassa ha après la lliçó, la ciutat ara està molt més ben preparada i respondria molt millor. Estic convençut que la tragèdia que va passar el 1962, no es tornaria a repetir", ha pronunciat l'alcalde Jordi Ballart en el marc de la roda de premsa de balanç del programa commemoratiu del 50è aniversari de la Riuada. Ballart ha volgut remarcar que la manca de planificació urbanística i de plans d'emergència, així com "la cobdícia d'algunes persones" no sols no van ajudar a minimitzar el volum de la catàstrofe natural sinó que en bona mesura "la van propiciar".

Els actes van iniciar-se el 19 de febrer amb el concert Aigua a l'Auditori Municipal i al llarg de tot l'any s'han anat distribuint i acomplint diverses missions: homenatjar les víctimes, divulgar els fets, documentar-los en el seu context, donar veu als afectats o posar en valor el moviment solidari que es va endegar arran de la catàstrofe. "Amb les conferències que s'han fet hem pogut comprovar com el record de la riuada es manté encara molt viu i ens hem adonat que hi havia molta gent que tenia ganes d'explicar com ho van viure i patit", ha manifestat el regidor Amadeu Aguado. Prop de 20.000 persones han participats entre els diversos actes d'homenatge, xerrades, exposicions o activitats escolars.

L'efemèride també ha servit perquè es publiquessin dos llibres, un des de l'Ajuntament -"La riuada de 1962. La catàstrofe que sacsejà la Terrassa invertebrada del franquisme", del comissionat Jaume Valls- i un des de la Fundació Torre del Palau, "L'aiguat de 1962, 50 anys després", de diversos autors. En aquest sentit, l'historiada Jaume Valls ha volgut aprofitar l'avinentesa per avisar que "la investigació sobre la riuada no s'ha exhaurit; cal continuar investigants i aprofundint en aquesta catastrofe perquè queden moltes vessants per descobrir, per això vull esperonar als investigadors a què continuin amb la recerca".

Des de l'Ajuntament també s'ha posat èmfasi en què tot el programa s'ha desenvolupat amb "la solemnitat" que requereix una efemèride com aquesta però també amb "la necessària austeritat pressupostària". El conjunt de les diverses actuacions ha tingut un pressupost de 31.017,24 euros.