Escola Torrella, joia modernista desapareguda

L'especulació urbanístiva de finals dels anys 60 del segle XX va fer perdre un edifici únic situat al bell mig de la Rambla

J.Verdaguer/J.M.Oller
12 de gener del 2013
El Grup Escolar Torrella a la Rambla
El Grup Escolar Torrella a la Rambla | J. V./Rafael Aróztegui
El Grup Escolar Torrella a la Rambla Foto: J. V./Rafael Aróztegui

L'any 1968 Terrassa perdia una de les seves joies modernistes, el Grup Escola Torrella. L'immoble era una meravella arquitectònica. Però en el final del franquisme no es valorava el patrimoni i el modernisme es despreciava. La joia de la Rambla va ser enderrocada per donar pas a un edifici d'habitatges, encara existent. L'especulació urbanística va fer desaparèixer l'escola, un element que avui permetria donar un altre caire al Centre i que de ben segur seria un atractiu turístic de primera magnitud .

L'11 d'abril de 1910, Antoni Torrella i Maurí cedia a la Ajuntament un terreny amb la condició que s'utilitzes per edificar un centre educatiu. L'espai estava situat a la rambla d'Ègara, cantoner amb els carrer de Gutemberg i d'Antoni Torrella. El grup escolar es va inaugurar el 5 de novembre de 1916.

Aquest dia es va celebrar una gran festa: va estrenar-se el pavelló d'Electricistes a l'Escola Industrial i el Grup Escolar Torrella, amb la presència del rector de la Universitat de Barcelona, Valentí Carulla, de l'alcalde, Josep Ullés, i d'altres personalitats.

Després d'un àpat a l'Hotel Peninsular, les autoritats van enfilar cap a la Rambla precedits per dos macers i la Banda de Música. Ja a l'edifici, el prior del Sant Esperit, Josep Molera, va beneir l'escola.

Va ser un dels edificis emblemàtics del modernisme terrassenc, amb l'estil de l'arquitecte Coll i Bacardí, a semblança del parc de Desinfecció i de la capella de Can Boada. Marcaven la silueta dues naus laterals enllaçades per una central més baixa en forma d'absis. A principi de segle, era l'edifici més alt d'aquelles contrades. El seu immillorable emplaçament a l'altra banda de la riera del Palau va donar una imatge modernista a aquest indret.

La rierada del 1962 va afectar tots els patis del Grup Escolar Torrella. El dia 2 de novembre de 1966 s'inaugurava l'Escola França a la part nord del barri de Ca n'Aurell. Aquest centre assumia les funcions del Grup Escola Torrella.