Ullastrell es blinda contra les antenes de telefonia mòbil

El govern ratifica la suspensió de l'ús concret d'instal·lació d'estacions al municipi; el Consell Comarcal torna a denegar la llicència a Movistar

Lluïsa Tarrida
07 de gener del 2013
La residència d'avis havia d'acollir una antena de telefonia
La residència d'avis havia d'acollir una antena de telefonia | Lluïsa Tarrida
La residència d'avis havia d'acollir una antena de telefonia Foto: Lluïsa Tarrida

Mai una antena havia ocasionat tants maldecaps. Quan l'actual equip de govern va saber que la propietària de la residència d'avis del carrer Serra havia arribat a un acord amb Movistar per instal·lar en ple casc antic una antena de telefonia mòbil, les alarmes es van disparar. L'oposició del govern va ser fèrria i tampoc va fer cap gràcia a molts vilatans.

L'Ajuntament no té potestat per prohibir que aquesta antena s'acabi instal·lant però sí que és la responsable administrativa de l'obtenció de llicències de serveis. Va ser aleshores que va decidir encetar dues vies: per una banda, demanar al Consell Comarcal, òrgan que té en exclusiva la competència d'informar, que es pronunciés respecte a la llicència sol·licitada per Movistar.

Per l'altra, crear un Pla de Telecomunicacions que permeti al Consistori disposar de més eines per controlar, en el cas que es veiés obligat a fer-ho, on s'instal·len aquestes antenes.

Evitar nous casos
Pel que fa al primer pas, fa tres setmanes el Consell Comarcal va tornar a denegar -per segon cop- la instal·lació, al·legant que la informació aportada per Movistar era incompleta i/o incorrecta. Per aquest motiu, el procés administratiu ha quedat en suspens.

Quant al segon, l'Ajuntament va fer el passat mes de novembre una reunió amb tots aquells veïns interessats en el procés per tal que exposessin què en pensaven i quins plans tenien. Així mateix, l'equip de govern va explicar les línies bàsiques del Pla que s'està treballant per incloure'l en el POUM. L'objectiu, com ja s'ha mencionat, és dotar de capacitat reguladora a l'Ajuntament -una capacitat que ara mateix no té- per tal que pugui decidir on i com han d'anar les instal·lacions en el cas que empreses privades vulguin instal·lar-les al municipi.

"En cap cas volem antenes al poble, però no pot ser no tenir cap ordenança que ho reguli; si l'anterior equip de govern ho hagués fet, ara no tindríem tot aquest enrenou", conclou el regidor Jaume Puig. Amb el Pla de Telecomunicacions, doncs, es pretén evitar que en un futur els veïns puguin pactar amb una empresa de telefonia instal·lar una antena a casa seva i treure'n un rèdit econòmic. Si mai es dóna el cas que s'hagi d'instal·lar una antena només es podrà fer on l'Ajuntament, previ informes tècnics, hagi assenyalat com a òptims.