Miss Ainhoa's recull taps per fer tractament a l'estranger

Dues mares terrassenques creen una associació per recaptar fons per viatjar a Filadèlfia perquè les seves filles rebin tractaments cerebrals

Albert Prieto
08 de gener del 2013
Imatge de les dues Ainhoas de Terrassa
Imatge de les dues Ainhoas de Terrassa | Missainhoas
Imatge de les dues Ainhoas de Terrassa Foto: Missainhoas

Filadèlfia és l'esperança de dues famílies terrassenques. Les seves filles tenen malalties estranyes. Juntes, a través de l'associació Miss Ainhoa's, busquen finançament perquè les dues nenes, que es diuen Ainhoa, puguin rebre el tractament més adient.

L'objectiu prioritari de l'associació Miss Ainhoa's és la prestació de l'ajuda necessària i la dotació de recursos a Ainhoa Alonso García i Ainhoa Hernández Martín. Són dues nenes terrassenques que necessiten rebre un tractament cerebral a Filadèlfia, als Estats Units. Ainhoa Alonso pateix una malaltia neurològica desconeguda, i Ainhoa Hernández té una alteració cromosòmica poc freqüent. Aquestes malalties minoritàries o rares requereixen d'una especial atenció en centres com The Institute for the Achievement of Human Potential (Instituts per a l'Assoliment del Potencial Humà).

Les mares -i caps visibles de l'associació Miss Ainhoa's- són Laura García, mare d'Ainhoa Alonso, i Elisabet Martín, mare d'Ainoa Hernández. "Fa uns tres anys vaig conèixer el cas de la filla de la Laura a través dels mitjans, i em va cridar l'atenció. Després vam veure que la nostra Ainhoa tenia problemes, i vaig contactar amb ella", explica Elisabet Martín.

Després, van decidir caminar juntes i constituir l'associació, que entre d'altres iniciatives recull taps de plàstic, a canvi dels quals, a les plantes de reciclatge, els donen diners que ajuden a finançar el tractament de les nenes. Fins ara han aconseguit recaptar uns 7.000 euros, però en necessiten prop de 20.000 perquè les dues nenes rebin els tractaments cerebrals necessaris a Filadèlfia, procés que han de repetir periòdicament.

Ainhoa Alonso ja ha començat a rebre tractament a Filadèlfia. "I ha millorat molt, és una gran esperança", afirma Martín, que adverteix que, amb la crisi, "ara la planta de reciclatge rebaixarà el preu per tona, i ens donarà menys diners. Però què hi farem, farem el que podrem". Desenes d'empreses, entitats, comerços i particulars participen des de fa mesos en la recollida de taps, tant a Terrassa com a la resta de Catalunya i diversos indrets d'Espanya.

Iniciatives solidàries
Entre les idees que tenen a l'associació Miss Ainhoa's hi ha la d'organitzar un gran festival de caràcter benèfic. Per això, deixen la porta oberta a totes les entitats i artistes que hi desitgin col·laborar. Encara que no tenen definida una data per fer-lo, la idea hi és.

Una altra iniciativa que volen dur a terme és la celebració d'un mercat solidari.
L'associació està oberta a idees i propostes que ajudin a recaptar fons per complir l'objectiu del viatge a Filadèlfia.

Ainhoa Hernández, de dos anys, té una alteració cromosòmica minoritària. Des dels tres mesos va començar a perdre pes i en l'actualitat no menja, ja que el seu cervell no té sensació de gana. S'alimenta a través d'un botó gàstric, després de molts mesos amb una sonda.

Té un retard evolutiu global i afectades totes les àrees del desenvolupament, inclosa la part cognitiva. Fa pocs mesos que ha començat a articular sons i algunes paraules. No té sensibilitat al dolor i els sorolls ni li causen sobresalts.

A més, Ainhoa Hernández pateix d'epil·lèpsia, de pèrdua auditiva i en els propers mesos serà operada dels ulls per una malformació en les parpelles inferiors.
Per la seva banda, Ainhoa Alonso, filla de Laura García, té quatre anys i una malaltia neurològica desconeguda. Els seus pares es van adonar dels problemes quan tenia vuit mesos.

L'Ainhoa tenia convulsions, nigstasmus, sudoració al cap, s'autolesionava i tenia problemes de deglució, deposicions patològiques, retard psicomotor i problemes per adormir-se. A més, era molt irritable i insensible al fred i a la calor, així com a les pessigades.

Actualment, gràcies al tractament cerebral que ja ha començat, Ainhoa Alonso ha millorat notablement, però ha de seguir amb el tractament per intentar millorar altres aspectes del seu desenvolupament. També fa equinoteràpia i exercicis a la piscina.
Amb l'ajuda dels tractaments cerebrals que han de rebre a Filadèlfia –i de la solidaritat rebuda amb iniciatives com la dels taps–, s'espera que les dues Ainhoa puguin millorar la seva qualitat de vida.

Les xarxes socials, aliades
L'associació Miss Ainhoa's i els casos de l'Ainhoa Alonso i de l'Ainhoa Hernández han trobat un altaveu en les xarxes socials. Gràcies a Internet, a través de la pàgina web missainhoas.org, donen a conèixer les seves iniciatives solidàries arreu del món. I d'arreu del món reben mostres de solidaritat.

L'associació Miss Ainhoa's també disposa d'un número de compte on es poden fer donacions (2100 - 0328 - 82 - 0200218416). La mare d'Ainhoa Hernández, Elisabet Martín, escriu també en un blog (dosangelesenmivida.blogspot.com) on explica l'evolució de la seva filla i del Gerard, el seu altre fill, que pateix un trastorn de l'espectre autista (TEA). Facebook i Twitter ajuden a escampar la història d'aquestes famílies que dediquen pràcticament tot el seu temps a les seves filles.