La moció de censura a Viladecavalls, més a prop

La desestimació de les al·legacions a les ordenances fiscals i la pujada de l'IBI indignen CiU i ARA, que tornaran a parlar de la qüestió

Carles Batalla
31 de desembre del 2013
El Ple de Viladecavalls ha donat llum verda a la declaració del municipi com a territori català lliure
El Ple de Viladecavalls ha donat llum verda a la declaració del municipi com a territori català lliure | C.B.
El Ple de Viladecavalls Foto: C.B.

La tibantor entre l'equip de govern i l'oposició de Viladecavalls ha revifat fins al punt de reactivar la possibilitat de la moció de censura. L'alcalde, Carles Rodríguez, va comunicar per telèfon a Cesca Berenguer i a Josep Sort, portaveus de CiU i Reagrupament-ARA respectivament, que les al·legacions de l'oposició a les ordenances fiscals quedaven  desestimades.

Així doncs, es dóna llum verda a l'augment del 2% de l'IBI, una decisió que segons Sort no té cap sentit i que penalitzarà la butxaca dels vilacavallencs. "És la gota que fa vessar el vas. El poble està cada cop més endeutat i la situació és insostenible."

El líder d'ARA explica que el seu partit va proposar baixar l'IBI un 5% per "amortir la pujada del 12% de l'any passat, en part per culpa del govern de Rajoy i en part per culpa de l'equip de govern" del municipi. Sort no entén el criteri de l'equip de govern en l'àmbit social. "No pot ser que l'alcalde digui que hi ha gent que no pot omplir la nevera i després augmenti aquest impost. I ara no poden donar la culpa als qui manaven fa cinc anys", adverteix. Per aquest motiu, anuncia trobades imminents amb l'oposició per tractar una moció que "és molt possible que es reactivi".

Sort, que descarta recórrer als tribunals per la lentitud del procés, justifica per què no s'ha atrevit a usar abans l'eina que canviaria el poder de mans. "El nostre partit és al mig i hem volgut donar un temps a l'equip de govern per veure què era capaç de fer però els impostos fa dos anys que pugen i  els ajuts a les associacions del poble s'han retallat. Fa un any jo no sabia tot això i continuem pel mal camí."

De la seva banda, la portaveu de CiU, Cesca Berenguer, qualifica "d'indignant i intolerable" que l'equip de govern "apugi els impostos als ciutadans de Viladecavalls sense tenir en compte la voluntat de la majoria dels ciutadans del municipi representats pels regidors de l'oposició".

Berenguer recorda que l'equip de govern "en minoria de Viladecavalls ha rebutjat la  baixada dels impostos que va presentar l'oposició en majoria", perquè en el moment actual "era imprescindible no pressionar els veïns amb una pujada d'impostos".
La portaveu convergent pensa que el fet de no portar al ple les al·legacions és "una maniobra de dubtosa legalitat" en relació amb l'aprovació de les ordenances fiscals. Per a Berenguer, l'equip de govern "no respecta les regles bàsiques del funcionament democràtic i prefereix saltar-se la legalitat per portar endavant les seves decisions".

"Motiu purament jurídic"
Carles Rodríguez té una versió totalment diferent. L'alcalde explica que les al·legacions s'han desestimat per un motiu "purament jurídic: l'oposició hi hauria d'haver votat en contra al Ple, no abstenir-se tal i com va fer, però no hi ha cap intencionalitat política".

Quant a la possibilitat d'enfrontar-se a la moció de censura, Rodríguez s'ho pren amb broma, atès que els precedents no van fructificar. "Ja hi estic acostumat, poden usar-la quan vulguin, no em fa por. Potser són els seus desitjos per al 2013".