Un egarenc crea una editorial de llibres de muntanya

El viatger Enric Soler i un amic endeguen Tushita Edicions, tot i reconèixer que la crisi els farà més difícil la feina; les obres es publiquen principalment en català

Joan Manel Oller
31 de desembre del 2013
Enric Soler
Enric Soler
Enric Soler Foto: E.S.

Tushita Edicions és un nou projecte editorial que va ser concebut en ple hivern de 2011, "a contracorrent, i assetjat per la crisi econòmica mundial, però amb molta il·lusió i ganes de fer-se un lloc i un públic fidel", diu un dels seus promotors, el terrassenc Enric Soler i Raspall. "És un context socioeconòmic complicat però ens sentim empesos per la il·lusió d'oferir-vos relats que us permetin viatjar a llocs llunyans." "Tushita Edicions us vol ajudar a conèixer el món, tant si sortiu de casa, com si no; el viatge literari pot ser ben engrescador!", comenta l'escriptor egarenc.

Rescat dels clàssics
Una de les idees és rescatar aquells clàssics del gènere de viatges i de la muntanya que ja no es troben, així com els que mai no han estat publicats, o traduïts, al català o al castellà.

Tushita Edicions pretén treballar, majoritàriament, en quatre grans blocs o eixos temàtics. Consideren que, actualment, els àmbits de més envergadura d'aquesta editorial, que són la literatura de viatges i de muntanya, sobretot en català i també en castellà (encara que en menor mesura), es troben, des de fa força temps, orfes.

"Aquesta és, doncs, la força que ens empeny a tirar endavant les quatre col·leccions": Cavalls de Vent, de literatura de viatges; Pas a Pas, de literatura de muntanya; Maleta del Viatger, sobre diverses temàtiques complementàries als viatges i articles de merxandatge, i Quarteres, on s’inclourà literatura, poesia i assaig de nova factura.

Segons la cosmogonia buddhista, Tushita (en sànscrit) i Ganden (en tibetà) són un dels molts regnes celestials on viuen els Buddhes, esperant que els arribi el moment de baixar a la Terra i prendre el relleu del Buddha existent, per tal de seguir ajudant els éssers vius a transcendir el Samsara i assolir el Nirvana (o "Despertar").

El Buddha històric (Siddharta Gautama) va romandre a Tushita fins a algun moment indeterminat del segle V aC, en què va néixer a la terra dels humans i va recórrer els camins de l’Índia i el Nepal donant ensenyaments fins al moment de la seva mort física (Parinirvana). Actualment, el Buddha Maitreya ocupa el seu lloc en el cel de Tushita.