Caçat un senglar de 107 kg

El porcs salvatges han ferit a cinc gossos, un de gravetat, en la batuda feta avui a la zona de seguretat de Terrassa

Joan Manel Oller
22 de desembre del 2012
Colla de Matadepera amb un gran senglar
Colla de Matadepera amb un gran senglar | Ignasi Planas
Colla de Matadepera amb un gran senglar Foto: Ignasi Planas

La batuda de senglar que avui s'ha fet a la zona de seguretat de Terrassa, en el sector de Can Salas, ha permès abatre dos senglars, un mascle de 107 KG, el més gros que han caçat aquesta temporada les colles de caçadors de Matadepera i Castellar, i una femella de 38. El senglars han ferit a cinc gossos, un de gravetat L'objectiu de la jornada era reduir la població d’aquesta espècie.

Darrerament, l'animal ha proliferat molt a diferents àrees de l’entorn natural
entre els municipis de Terrassa i Sabadell, i per aquest motiu la Generalitat ha autoritzat batudes puntuals per controlar la població d’aquesta espècie.

Can Salas és una finca ubicada al nord-est del terme municipal de Terrassa, entre la
carretera de Matadepera a Sabadell i el límit de terme amb Castellar del Vallès. La finca és coneguda perquè una part l’ocupen les instal·lacions de l’Atlètic Terrassa Hockey Club.

La batuda, entre les 7.30 i les dues de la tarda, ha anat a càrrec de caçadors amb llicència pertanyents a entitats designades per la Generalitat de Catalunya i ha estat
supervisada per tècnics municipals. El cos d'Agents Rurals la ha coordinat establint
l'àrea, recorreguts i ubicació dels caçadors, i la Policia Municipal i els Mossos d'Esquadra han garantit la seguretat a l'entorn de la zona afectada.

L'Ajuntament de Terrassa ha senyalitzat tots els camins d'accés a la zona afectada per avisar a la població que no hi accedís i ha demanat a la població que no entrés a la zona de la batuda. Les activitats en recinte tancat al voltant de la zona de la batuda, com ara l’Atlètic Terrassa Hockey Club no s'han vist afectades. Els ciclistes també han pogut circular amb tota la normalitat.

A la finca de Can Salas està prohibit caçar, però la Generalitat ha autoritzat l'Ajuntament de Terrassa per a que pugui fer batudes puntuals diürnes amb armes de foc fins l’abril de 2013. Segons la legislació vigent, es poden demanar autoritzacions excepcionals de caça quan es produeixi una abundància d’individus d'una espècie de manera que resulti perillosa o nociva per a les persones o perjudicial per a l'agricultura, la ramaderia o els terrenys forestal, especialment quan calgui per raons de salut i seguretat públiques, quan es produeixen danys sobre béns i propietats o quan sigui necessari per a la protecció d'altres espècies de fauna salvatge autòctona protegida. En aquesta zona en particular, la superpoblació de porc senglar ha provocat queixes dels agricultors per danys en camps de conreu i de persones que utilitzen els entorns com a espai de lleure, afectacions en activitats esportives a l'aire lliure i algun incident de trànsit.