La Generalitat lloa el CAET i en reforçarà l'exhibició al país

El govern català facilitarà l'accés al crèdit del teatre català; el centre terrassenc presenta una graella eclèctica amb 12 obres entre febrer i juny

Carles Batalla
18 de desembre del 2012
v
v
Alguns dels actors i directors protagonistes d'aquesta programació Foto: C.B.

Empenta decidida per als creadors del país i picada d'ullet al model teatral egarenc. El govern català ha anunciat aquest dimarts al matí la imminent aplicació d'un pla de xoc del sector escènic per afavorir-ne la liquiditat. En concret, es tracta que determinats aspectes de la programació teatral tinguin facilitats per accedir als crèdits de l'Institut Català de Finances (ICF).

Així ho ha explicat Jordi Cabré, director general de Promoció i Cooperació Cultural de la Generalitat, en la presentació de la temporada estable febrer-juny del Centre d'Arts Escèniques de Terrassa. Al Teatre Principal, l'entitat dirigida per Pep Pla ha rebut els elogis de Cabré, que s'ha compromès a a reforçar-ne l'exhibició a tot el país.

Tretze funcions en cinc mesos
Entre el febrer i el juny del 2013, el CAET oferirà dotze funcions (amb quatre estrenes i tres coproduccions) al Principal i a l'Alegria, en una graella molt eclèctica (comèdia, thriller, circ, poesia..) que, segons Pla, gira sobre tres eixos: creació, autoria i contemporaneïtat.

Després de les dues obres de la temporada 2012, "El tipo de la tumba al lado" de Josep Maria Pou (12 de gener al Principal), i el Cyrano de Pere Arquillué (a la mateixa sala el 20 de gener), la programació febrer-juny s'obrirà el 3 de febrer amb "Dubte", protagonitzat per Ramon Madaula i Rosa Maria Sardà.

El 17 de febrer, "Call me Maria" al Principal, el 2 de març "Afterplay" d'Imma Colomer amb l'egarenc Pep Ferrer, el 10 de març "Red Pontiac" a l'Alegria, i el 17 l'antic cinema acollirà "Aventura!", de la Companyia T amb l'actriu terrassenca Carme Pla.

El 6 d'abril, la trilogia d'Esteve Soler, "Contra el progrés", "Contra la democràcia" i "Contra l'amor" ocuparà cinc hores consecutives a l'Alegria, el 13 d'abril Joel Joan mostrarà al Principal "El nom", un èxit francès que ja ha triomfat al cinema i a les llibreries, el 26 d'abril serà el torn per a Sergi López amb "30-40 Livingstone", també al Principal, i el 2 de juny Therkas Teatre (dins l'aposta per als grups emergents locals)  representarà "A porta tancada" a l'Alegria.

El 7 de juny la terrassenca Rosa Boladeras proposarà una ruta poètica per Ègara amb recitadors a llocs emblemàtics de la ciutat. El punt de sortida és el hall del Principal.

"Ni un pas enrere"
Amadeu Aguado, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Terrassa, ha fet una crida a totes les administracions a apostar per la cultura i l'art "en un escenari polític i econòmic que fa por" i a evitar "atemptats culturals" com els que proposa el ministre Wert.

Pep Pla s'ha mostrat orgullós del balanç del 2012, amb una ocupació "que frega el 90%" mentre que Jordi Cabré ha promès que les retallades i els ajustos es faran "des de la racionalitat, que ve de raó i no de ració i que han de tenir el mínim impacte en equipaments com el CAET", del qual n'ha destacat la qualitat. "El balanç no pot ser millor i difícilment tindrem més centres d'arts escèniques", en referència als existents al país: Terrassa, Reus i Salt.

Cabré ha refermat la intenció que el teatre serveixi per satisfer les dues parts, "que serveixi perquè els professionals desenvolupin les seves capacitats, i també perquè els espectadors tinguin benestar cultural, fàcil accés a la cultura".