Can Curpell aplana el camí a la recerca d'inversors

L'Ajuntament d'Ullastrell i els propietaris del sector han firmat un acord per intentar tirar endavant el projecte d'urbanització

Lluïsa Tarrida
18 de desembre del 2012
Entrada al polígon de Can Curpell
Entrada al polígon de Can Curpell | Lluïsa Tarrida
Entrada al polígon de Can Curpell Foto: Lluïsa Tarrida

Primers passos per desencallar la situació del polígon industrial de Can Curpell. L'Ajuntament d'Ullastrell ha firmat un conveni amb els propietaris de la zona per tal d'intentar recollir, per una banda, la voluntat del Consistori de fer pagar el deute i, per l'altra, de tirar endavant el projecte, "almenys a nivell de tramitació per quan pugui sortir algun interessat", explica l'alcalde, Joan Ballbè.

En total són 10 propietaris, un dels quals té gairebé el 80 per cent del sector. La temporada 2005-06, Convergència i Unió (CiU), aleshores al govern, va encarregar a Dopec la redacció d'un projecte d'urbanització i de reparcel.lació del polígon. Aquest projecte tenia un cost de més de 180.000 euros. Ballbè denuncia que "aquest encàrrec es va fer sense cap tipus de licitació formal, de fet, l'únic document que consta a l'Ajuntament és una acceptació de deute que va firmar l'exalcalde Rodó temps més tard".

El problema, segons manifesta l'actual batlle, és que "mai es va fer front a cap factura i l'empresa va posar un contenciós contra l'Ajuntament, el qual va guanyar".
Com a resultat, la sentència va condemnar el Consistori a pagar l'import de la factura més els interessos corresponents, que pugen a uns 100 mil euros més. Aquestes despeses, que corresponen al sector 100% privat, "les han d'assumir els propietaris però aquests no eren ni coneixedors de l'encàrrec ni del deute" i a més s'hi afegeix, com remarca l'equip de govern, que "no és la millor època per assumir deutes d'aquesta envergadura".

Pagar abans del 2013
La pregunta és: com s'ho farà l'Ajuntament per pagar el deute? Des de l'executiu expliquen que s'ha establert "un termini de pagament i cap propietari ha dit que no volgués ni pogués pagar, malgrat ser obvi que és un mal moment econòmicament parlant per a la majoria d'ells". Així doncs i tenint present que amb l'empresa "tenim el compromís de fer front al pagament de les factures abans d'acabar l'any" afirma que "penso que ho tenim tot bastant encarrilat".

Actualment, tota la documentació sobre el projecte que va redactar Dopec es troba a l'Ajuntament i, segons l'alcalde, hi ha propietaris que "no l'havien vist mai". Joan Ballbè però també manifesta que "el projecte és correcte i respon a una planificació aprovada definitivament per part d'Urbanisme" i afegeix "tècnicament és viable i econòmicament ho seria si sortís alguna empresa o empreses interessades en el sector per la ubicació, mida i característiques".

Des d'ERC consideren que "és una llàstima no haver endegat aquest projecte quan es van redactar els documents, en anys de bonança". Per a l'Ajuntament seria important "comptar amb un polígon industrial ja que et permet, a banda dels ingressos en impostos, tenir més oferta de treball, menys mobilitat, facilitar la promoció del poble i oferir una economia estable i més solvent a l'Ajuntament i als seus veïns".

La solució que l'any 2010 van proposar des d'Esquerra Republicana d'Ullastrell de modificar els límits del polígon "ja no es veu com a necessària ja que, si a part de ser complicat canviar una delimitació una vegada ja has generat despeses a tots els propietaris", el propietari majoritari ha canviat d'actitud, essent "més planera i dialogant" i per tant "creiem que ens posarem d'acord perfectament entre l'Ajuntament i tots els propietaris".

Per aquest motiu ara s'ha decidit firmar el conveni, que a més de solventar en primera instància el deute també ha de servir per aplanar el camí, si més no burocràticament, a les empreses que en un futur decideixin apostar per instal·lar-se al polígon de Can Curpell, un sector que té una superfície total de 316.914 metres quadrats, dels quals 38.104 es troben dins del terme municipal de Terrassa.

Encara que sembli mentida fins a la redacció del Poum de Terrassa, aprovat l'any 2003, els dos ajuntaments no van ser conscients que el polígon industrial de Can Curpell quedava pràcticament tot dins del terme de Terrassa i no com es creia fins aleshores, dins d'Ullastrell.

Malgrat això, ambdós consistoris van arribar a un acord de col·laboració al 2009 i Terrassa va entendre que la zona se l'havia de quedar majoritàriament Ullastrell i així "permetre el seu desenvolupament sense problemes". Al sector, però, encara ara li queda molta feina per fer i una llarga espera per endavant