Tuset: «Si et quedes parat estàs mort, has d'innovar»

Cal Tuset ha ideat per al seu establiment de Terrassa una magdalena única feta amb crema de plàtan, xocolata i una neula que vol emular les xemeneies

Lluïsa Tarrida
22 de desembre del 2012
Ruben Tuset  amb la magdalena terrassenca
Ruben Tuset amb la magdalena terrassenca | Lluïsa Tarrida
 Rubèn Tuset amb la magdalena terrassenca Foto: Lluïsa Tarrida

Rubèn Tuset (Badalona, 1983) és el fill dels propietaris de Cal Tuset, una empresa familiar nascuda el 1989 a Badalona, quan llavors els seus pares regentaven una cèntrica fleca. El 1995, van decidir traslladar-se a Castellfollit de la Roca, a la Garrotxa. Va ser allà, en un dels forns del poble, conegut com Ca la Coloma, quan va néixer Cal Tuset.  Cal Tuset va aterrar fa unes setmanes a Terrassa amb una nova botiga i amb una magdalena ben especial sota el braç.

Quan va néixer la primera magdalena?
Ara farà uns 14 anys. Ara ja tenim una fórmula i una marca patentades i conegudes que agraden moltíssim. Gràcies a això, hem pogut anar creixent i ja tenim cinc botigues en règim de franquícia: Castellfollit, Castelldefels, Girona, Vic i, ara, la de Terrassa.

P er què no un croissant?
No hi ha un motiu concret per a l'elecció de la magdalena. Tot va començar amb una magdalena natural, la qual es caracteritzava per ser més esponjosa. Va ser aleshores, després de tenir la 'normal', quan vam començar a introduir petites modificacions, que si una mica de poma, de xocolata..., fins que actualment en tenim 26 varietats, des de xocolata amb nous, de taronja, de crema, aranyons...

Ja teniu tres desenes de magdalenes. Seguireu creixent?
Ja en tenim dues provades. Però ens han aconsellat que no les traiem totes de cop, sinó que les anem introduint a poc a poc perquè el mercat les pugui absorbir, s'ha de deixar respirar i donar temps. A més, tenim dues opcions més de botigues però encara estem en negociacions.

Tot ingredient pot ser susceptible d'acabar convertint-se en una magdalena?
Tot és provar-ho i investigar, i sempre pot arribar un moment en què es poden anar introduint tots els ingredients. Primer fem la quantitat de magdalenes que tenim encarregades i, després, comencem a fer proves amb les noves magdalenes fins a trobar la qualitat i la perfecció. Per exemple, en el cas de la magdalena de Terrassa vam haver de fer moltes i moltes proves per acabar trobant el gust de plàtan que buscàvem.

Quina producció de magdalenes teniu?
Actualment, entre botigues i comercials ronda les 3-4 mil magdalenes diàries. No només tenim els locals i la central sinó també tenim uns comercials a la zona de França.

Com compaginar l'expansió del negoci sense perdre la fabricació artesanal?
Moltes empreses ens han proposat treballar amb ells, però això implicava rebaixar costos i qualitat per augmentar la producció i això no ens interessa. Nosaltres, que comptem amb una plantilla d'unes 15 persones, no volem ser una magdalena com les que es poden trobar al mercat o de manera industrial. Ens ha costat moltíssim arribar on som ara. Volem clients que els agradi menjar bé i saber el que estan menjant.

Cal Tuset està vivint una època d'expansió quan la majoria d'empreses estan patint el procés contrari.
Sí, però és que en els temps en què estem vivint és el que s'ha de fer. Si et quedes parat és la teva mort. La feina mai ve a tu, sinó que t'has d'estar contínuament movent, innovant i provant coses per poder tirar endavant.

Parlant de la magdalena terrassenca, com va sorgir la idea?
Va ser una proposta conjunta entre nosaltres i els franquiciats. La nostra empresa està molt agraïda de la recepció que hem tingut a Terrassa i vam pensar que estaria bé fer una magdalena particular de la ciutat. Els franquiciats van proposar les xemeneies. Per això vam decidir que el millor seria una neula i posar-hi una mica de xocolata per sobre. I el plàtan va ser més idea nostra.

I aquesta magdalena es podrà trobar a la resta de botigues?
No, només aquí Terrassa. Qui vulgui tastar-la haurà de venir a la ciutat. És la manera de marcar l'exclusivitat de cada local.

Hi ha una magdalena de Girona o una de Castelldefels?
No. L'única específica i que només es pot trobar en aquella ciutat és la magdalena vigatana. A Vic tenen una magdalena de crema amb crema cremada per sobre.

Què et sembla el lloc on està situat el local de Terrassa?
Em sembla perfecte. A més, ens agrada perquè manté una part de cafeteria per tal que el client pugui asseure's amb la seva magdalena i un cafè i menjar-se-la. Es tracta d'un lloc molt agradable i tranquil