Cara i creu de Mútua de Terrassa

Per a l'entitat sociosanitària l'any passat va ser convuls a causa de les reestructuracions de personal

Lluïsa Tarrida
17 de desembre del 2012
576_13323254870000003409
576_13323254870000003409


L'any passat va ser un any de contrastos per a MútuaTerrassa. La crisi econòmica va comportar una disminució dels ingressos en les arques públiques i una disminució de contractació i de subvencions al sector públic. Aquesta sotragada va tocar de ple l'entitat egarenca que durant l'any 2011 va haver de realitzar, com reconeix el seu director general, Esteva Picola, "mesures organitzatives i estructurals molt importants, algunes de caràcter transitori i d’altres de caràcter transformador, per tal de preparar-nos per afrontar nous reptes".


En xifres, el grup va tenir dos milions de visites ambulatòries (entre atenció primària i especialitzada) i 10.819 atencions diàries sanitàries, sociosanitàries i socials, amb el consegüent esforç de personal, d'infraestructures i de logística que això suposa. MútuaTerrassa es troba localitzat fonamentalment al municipi de Terrassa, no obstant això dóna cobertura de forma directa o indirecta a 31 municipis més repartits en nou comarques diferents.

Amb 3.751 professionals i una inversió de 7,5 milions en equipaments i instal·lacions només en un any, l'entitat va haver de fer front a una forta reestructuració  que va derivar en un Expedient de Regulació d'Ocupació, el qual va afectar 838 treballadors.
Amb aquesta mesura Mútua va dir que donava resposta a la disminució dels ingressos per culpa de les retallades del Departament de Salut. Concretament l'empresa sanitària preveia deixar d'ingressar 13,5 milions d'euros.

Per aquest motiu, l'estiu de l'any 2011 va ser convuls i tens entre sindicats i empresa i l'entitat va patir diverses concentracions i protestes dels treballadors i penjades de cartells i pancartes contra les retallades salarials i de personal que s'estaven gestant.
Però fins i tot en la seva pitjor època MútuaTerrassa treu pit. Des de la direcció general afirmen que "hem vetllat per preservar la nostra empremta com a organització compromesa amb el seu entorn, i en alguns moments de gran dificultat aquest principi ha conduït les nostres decisions".

Iniciatives impulsades
I és que, en la cara positiva de l'any 2011 per a MútuaTerrassa, s'hi troba el compliment del Pacte Mundial de les Nacions Unides o Global Compact. L'any 2009 l'entitat va prendre la decisió d'adherir-se a aquest pacte i, tres anys després, l'empresa ha presentat el seu informe de progrés social.

L'informe resultant posa de manifest les 29 iniciatives concretes promogudes per MútuaTerrassa en l'àmbit social, laboral i mediambiental així com les accions que s'han realitzat per materialitzar-les i els procediments de seguiment emprats per avaluar-ne la seva correcta concreció.

En el primer paquet important en què es resumeixen els principis 1 i 2 sobre drets fonamentals, s'hi troben actuacions com la campanya d'esport i salut de vida Activa't, les sessions intergeneracionals del Conta Contes o el concurs de postals de Nadal. D'aquest apartat, hi ha els 1.322 préstecs realitzats a la biblioteca o les 3.144 reclamacions o suggeriments recollits.

El segon paquet se centra en els drets i deures laborals. Des de Mútua, el passat 2011 es van realitzar fins a divuit actuacions entre les quals ressalten les negociacions i l'abordatge de l'ERO temporal iniciat al setembre de 2011 o bé el comitè de seguiment de l'absentisme laboral. Entre el seguiment d'aquestes actuacions hi ha els 105 accidents laborals o les 61 persones amb discapacitat contractades per Mútua.

El medi ambient focalitza els principis del 7 al 9. Propiciar un entorn laboral "sense fum" va ser l'objectiu d'una de les campanyes de sensibilització dutes a terme. No es va poder iniciar la construcció de l'hospital sostenible Rubí-Sant Cugat tot i que el projecte sí que està finalitzat.

I el principi 10, basat en la lluita contra la corrupció, s'hi troben objectius com reafirmar la transparència en la gestió econòmico-financera de Mútua o preservar la governança de l'entitat no cedint a les extorsions internes i/o externes. Referent a aquest principi l'entitat afirma que rendeix comptes de la seva activitat als diferents òrgans de govern i a l'administració, i se sotmet periòdicament a auditories realitzades per òrgans independents. L'any passat, MútuaTerrassa va tenir uns ingressos de 233 milions d'euros, dels quals el 80% procedien d'ingressos del sector públic