Un Ajuntament i sis partits

Les eleccions del 25N fan pensar en un consistori a partir del 2015 amb PSC, CiU, ICV-EUiA, PP, ERC i Cs

J. M. Oller
17 de desembre del 2012
Ajuntament de Terrassa
Ajuntament de Terrassa | La Torre
Ajuntament de Terrassa Foto: La Torre

Fins a sis partits tindrien regidors en el ple si les eleccions catalanes del 25N haguessin estat municipals. És una cosa mai vista en un Ajuntament habituat als quatre o cinc partits en les darreres legislatures: PSC, CiU, PP i ICV-EUiA, a més d'ERC, ara per ara fora de la sala modernista del Consistori després d'uns resultats electorals desastrosos el 2011.

El que ha passat el 25N mostra una atomització del vot i obre un panorama molt obert, en tots els sentits, però especialment per a les dues grans formacions amb possibilitats reals de governar. El 25N permet als socialistes respirar. El suport de la ciutadania ha estat una alenada d'aire fred que ha permès calmar una mica els nervis que ja es començaven a disparar en les seves files.

Terrassa, plaça desitjada
El PSC albirava un escenari complicat, més que ara mateix. Un canvi a l'Ajuntament el 2015 era una possibilitat a tenir en compte amb un socialisme en crisi, un alcalde nou i poc conegut, Josep Ballart, i una CiU a l'alça, amb un candidat amb experiència, Josep Rull, i un aparell central del partit disposat a abocar recursos materials i humans per conquerir una de les places més cobdiciades, Terrassa.

Ara, el PSC ha vist que encara és capaç de ser fort, de mobilitzar els seus, d'aconseguir uns resultats excepcionals i d'empatar tècnicament amb els nacionalistes en unes eleccions catalanes, un partit sempre més difícil perquè juga en camp contrari. De ben segur que el PSC ha gaudit a la ciutat d'un avantatge, el que es podria anomenar "efecte candidat". Com a candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Navarro ha estat molt més visible, i disposar d'un líder sempre ajuda a millorar resultats. Aquesta situació es podria girar en contra del PSC egarenc si el gran suport ciutadà del 25N només respon a aquesta raó.

Rull ha treballat molt
La lectura dels resultats de les darreres eleccions catalanes a Terrassa ha de ser tot el contrari per CiU. Des de les files nacionalistes es veia un horitzó obert, un 2015 amb un alcalde de la formació per primer cop a la història, i hi havia arguments i elements objetius per pensar en aquest canvi al Consistori.

Josep Rull ha treballat durant molt anys i és un personatge força conegut, disposar d'un govern de la Generalitat sempre és un valor afegit, lluitar contra un alcalde nou no és el mateix que fer-ho contra un de consolidat i bregat en mil i una batalles, tenir l'aparell del partit al darrere ajuda a fer un pas més, saber que guanyar Terrassa és un dels objectius nacionals aporta uns quants punts més.

Més pessimisme
L'optimisme de CiU s'ha tornat pessimisme. Ja no tot és tan clar, tot i que queden dos anys i que l'atomització del vot i l'entrada gairebé segura de nous partits a l'ajuntament fan pensar en una partida d'escacs i en la necessitat de pactes per governar la ciutat. La pregunta és: quin escenari es plantejarà amb sis partits al ple. Una majoria absoluta de PSC o de CiU pràcticament es descarta. i un altre factor jugarà un rol determinant: la reducció dràstica del número de regidors si finalment el govern espanyol porta endavant la nova llei.

Ballart ho veu tot obert
Jordi Ballart coincideix força en tota l'anàlisi, veu un panorama molt obert i afegeix que caldria tenir present també la possibilitat de l'entrada de la CUP. El futur alcalde considera que els pactes tradicionals com el del PSC amb ICV-EUiA ja no seran possibles. Ballart parla d'un escenari nou amb molts partits, com passa a Cerdanyola, a Rubí o a Viladecavalls, i reconeix que en aquestes circumstàncies és molt més difícil la governabilitat. Espera, tanmateix, que no es vegi afectada. El líder dels socialistes egarencs també reconeix que els resultats del PSC a Terrassa han estat millor del que s'esperva i que això els fa tenir esperances.

Josep Rull, el probable candidat de CiU a l'alcaldia, pensa que els resultats de 25N no són extrapolables a unes municipals, tot i que afirma que hi ha hagut una consolidació del vot al nacionalisme en alguns barris on fins ara no s'hi havia penetrat massa. També diu que cal veure quin és el procés de consolidació del nou alcalde Jordi Ballart en els propers dos anys. A més, li sembla que cal veure fins a quin punt la pujada del PSC ha estat només a causa de "l'efecte Navarro" com a candidat terrassenc a la presidència de la Generalitat de Catalunya.