La revista Vallesos rememora la nevada del Nadal de 1962

Entrevista al terrassenc Salvador Cardús i dedica perfils al rajoler Biscarri i el poeta Martí Sunyol

per NacioGranollers.cat , 5 de desembre de 2012 a les 13:22 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de desembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La revista-llibre semestral Vallesos Gent, terra i patrimoni dedica el seu quart número, el de tardor-hivern del 2012-2013, a rememorar la històrica nevada del 62, que el Nadal d'ara fa mig segle va deixar els pobles i ciutats vallesans i d'altres comarques catalanes completament colgats de neu, amb uns gruixos d’entre 60 centímetres i un metre. Amb paisatges de pessebre, la nevada va crear una gran il·lusió i sorpresa inicials, que aviat es van convertir en preocupacions i en complicacions de tota mena. Una situació de col·lapse durant quatre o cinc dies –que va afectar la vida ciutadana i els transports, la feina a les fàbriques i a pagès- i que no es va normalitzar fins passat Reis.

La nevada d'ara fa mig segle, que sortosament no va ser cap tragèdia, és rememorada a Vallesos amb tota mena d'imatges, explicacions i facècies dels que van gaudir i patir el que en la memòria popular ha quedat immortalitzat com la nevada del 62. A través de testimonis i de la recerca en la memòria popular, s'hi explica des de la història d'una dona que va haver d'anar a parir ajaçada en una grua (a Sabadell), a la de parteres que ho van fer dutes en llitera a peu, entre la neu, acompanyades de policies i tot un seguici d'ajudants (a Granollers i Mollet). Però també s'hi expliquen històries molt més amables com la d'un fotògraf que va retratar un casament el dia de Sant Esteve a Sant Celoni i es va enfilar al campanar a prendre imatges insòlites.


Salvador Cardús i molts altres personatges
Amb una edició de 152 planes a color, el quart número de Vallesos, dirigit pel periodista Vicenç Relats i que compta amb el filòleg Ramon Vilageliu com a editor, també inclou glosses i articles dedicats a noms de la cultura, el patrimoni i la societat vallesana, que s'inicia amb una entrevista a fons amb el sociòleg terrassenc Salvador Cardús. "Al Vallès la societat també va per davant de la realitat política institucional", afirma.


Així mateix, s'hi presenten personatges com ara la carnissera de 103 anys Antònia Canet (de Castellterçol); el poeta i farmacèutic Martí Sunyol (de la Garriga); el rajoler Joan Josep Biscarri (de Granollers); el rapsoda Josep Bové (de Granollers); el capellà Josep Dalmau (de Gallifa); o els nòmades Maite Marín i Jordi R. Renom (de Sant Feliu de Codines). El conte de les primeres pàgines, titulat Rue Goethe , és obra del periodista del Baix Montseny Eloi Vila.

Entre els patrimonis en destaquen un d'històric dedicat als vallesans que van participar a l'elaboració de les Bases de Manresa (de l'historiador i col·laborador de NacióGranollers Roger Prims); un d'arqueologia dedicat a l'assentament romà de can Tacó-Turó d'en Roina, entre Montmeló i Montornès (de l'arqueòloga Montse Tenas); i una glossa del Teatre de la Natura de la Garriga (del filòleg i professor Francesc Viñas).

Amb una tirada de 5.000 exemplars i al preu de 8 euros, el present número de Vallesos es troba a la venda a les llibreries i els principals quioscos del Vallès Oriental i Occidental, així com als establiments Abacus, Bonpreu i en algunes gasolineres vallesanes (uns 120 punts de venda). La publicació ha augmentat la tirada després que s'exhaurissin per complet els 4.000 exemplars de l'edició anterior, que contenia una carpeta central dedicada a la riuada del 1962. 

Nevada del 1962 a Granollers. Foto: Josep Comas Castellsagué. Col·lecció Ajuntament de Granollers

 

Participació