La depuradora de la discòrdia a Ullastrell

La desestimació de la candidatura de la planta de tractament d'aigua residuals de Ca n'Amat per part de l'Agència Catalana de l'Aigua ha desfermat la polèmica entre l'equip de govern i els partits de l'oposició per l'assumpció de responsabilitats

Lluïsa Tarrida
30 de novembre del 2012
El ple ordinari del mes d'octubre va debatre les ordenances
El ple ordinari del mes d'octubre va debatre les ordenances | Lluïsa Tarrida


Els fets es remunten al desembre de 2010. En aquells moments, el govern d'Ullastrell estava capitanejat per CiU i UGO, mentre que PSC i ERC restaven a l'oposició. Va ser aleshores, quan l'Agència Catalana de l'Aigua va donar per finalitzat el termini de convocatòria per adherir-se al Pla PSARU, és a dir, al projecte dissenyat per tal que l'ACA assumís la construcció i execució de les depuradores.

Ullastrell va presentar tota la documentació necessària per tal que hi entressin les dues depuradores de Can Cabassa i la depuradora del casc urbà. El problema però, va venir amb la depuradora de Ca n'Amat. Mentre les altres tres van entrar dins del PSARU com a candidates, aquesta última en va quedar exclosa. El motiu: segons l'ACA, l'Ajuntament no havia presentat un document pel qual es complia el principal requisit: que estigués feta la xarxa de sanejament de la zona on havia de donar servei la depuradora.

"Vam perdre l'oportunitat que l'Agència construís la depuradora, i ara ja no som ni candidates i ens temem que l'ACA ja mai la farà", explica l'alcalde Joan Ballbè. L'actual equip de govern manifesta que la culpable va ser "la mala gestió de CiU i UGO, que no van aportar la documentació quan calia, i això que els requisits que s'exigien els complíem. L'antic govern havia fet una gran obra amb el col·lector i això era la prova que la xarxa estava feta", afirma Ballbè, que reconeix que "tot plegat, fa ràbia, perquè tal i com està econòmicament l'Agència Catalana, aquesta ja no es farà responsable del cost ni de la construcció d'aquest equipament, que d'altra banda és molt necessari".

La depuradora de Ca n'Amat, que hauria d'anar ubicada al Torrent de Salzes, donaria servei a un total de 700 veïns, els quals -segons subratllen des de l'equip de govern-:"han estat pagant un cànon durant un grapat d'anys per tal que aquesta planta de tractament d'aigües residuals es dugés a terme".

El problema -explica Ballbè- radica en què "l'Ajuntament no pot assumir la construcció de la depuradora i, per tant, si l'ACA no ho fa, l'única opció és que l'hauran de pagar els veïns, per la qual cosa hauran acabat pagant per partida doble".

Justament aquesta setmana, el Govern d'Ullastrell s'ha reunit amb l'ACA per intentar trobar-hi una solució. "Volem esmenar aquest error", però confessen que "no tenim gaire esperança". Tot i que ja saben que l'Agència tampoc complirà el termini acordat per fer les altres tres depuradores -entre 2013 i 2014- almenys afirmen que tenen la certesa "que tard o d'hora les acabarà fent, no com passa amb la de Ca n'Amat". "De nou, la mala gestió de l'anterior equip de govern ens aboca a greuges importants i augmenta la càrrega de despeses al municipi", sentencien ERC i PSC.

CiU es defensa
Per la seva banda, Convergència i Unió d'Ullastrell ha volgut sortir al pas de les "acusacions que s'han llençat contra la nostra formació política sobre la gestió de la depuradora de Ca n'Amat".

Els nacionalistes volen remarcar que "vam treballar durant diversos anys juntament amb l'Agencia Catalana de l'Aigua per executar la construcció de dues depuradores tan necessàries pel municipi, com són la del casc urbà i la de Ca n'Amat". Els convergents, afirmen que "la nostra prioritat era tal, que vam destinar tota la partida econòmica dels fons Estatals FEIL per executar l'obra del col·lector de Ca n'Amat, obra prèvia necessària per optar al Pla PSARU". Així mateix, CiU manifesta que "la decisió va ser durament criticada pels grups que ara estan al govern, però el nostre grup va mantenir-se ferm per executar aquesta obra".

La formació local afirma que "sens dubte, el problema de fons ja està solucionat, en part gràcies a tenir fetes i preparades les instal·lacions prèvies (col·lector) a la construcció de la depuradora" i es defensen dient que "sabem del cert que el suposat error del que se'ns acusa, no és un fet aïllat, una gran majoria de poblacions catalanes tenen la mateixa problemàtica. És més: són poques les poblacions de Catalunya que ho tramitaren dins el termini establert". CiU vol "confiar en què l'ACA assumeixi la construcció de totes les depuradores".

Els nacionalistes diuen que durant els sis mesos de mandat d'ERC i PSC, en l'anterior legislatura, "van acumular un deute de 300.000 euros. Podríem posar l'exemple de l'obra del col·lector de la font del Comú, una obra que tenia un cost de 90.000 euros. Per una mala gestió pressupostària d'ERC+PSC no es va tramitar ni reclamar la subvenció que havia de fer front al cost total de l'obra. Aquest problema el va solucionar el nostre grup".

CiU demana a l'equip de govern que "no s'amagui darrera grans titulars per ocultar la pujada d'impostos que estan imposant als veïns, i tot sense fer les grans consultes populars i participatives promeses".