Agbar, amb suport judicial, impugna l'adjudicació d'ATL a Acciona

El TSJC estira les orelles a Recoder per manca de transparència del Departament

Ecodiari
30 de novembre del 2012
Instal·lacions d'ATL vora el Prat de Llobregat.
Instal·lacions d'ATL vora el Prat de Llobregat.
Instal·lacions d'Aigües Ter-Llobregat vora el Prat de Llobregat.

Un nou episodi de la tristíssima història del procés de privatització d'Aigües Ter-Llobregat, que el Departament de Territori i Sostenibilitat, comanat per l'exalcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, va atorgar a l'empresa Acciona el passat 6 de novembre: Aigües de Barcelona (Agbar-Suez), que era la competidora directa, i tèoricament més ben situada per endur-se el trofeu, ha impugnat l'adjudicació després d'haver rebut el suport de la Sala Cinquena del Contenciós-Administrartiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va dictar una interlocutòria –després del recurs presentat per Agbar el passat dia 14–, en què dicatva mesures cautelars perquè "de forma immediata" es proporcionés a l'empresa tota la documentació relacionada amb la proposició i l'oferta econòmiques que va efectuar Acciona per guanyar el concurs.

El grup, que va presentar un escrit al Departament el passat divendres, demana a la Generalitat l'anul·lació del concurs i no descarta anar novament al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per continuar la seva batalla per aconseguir la gestió de l'empresa, un negoci de 1.000 milions d'euros que no li servirà al Govern Mas ni per al paper de vàter que s'han de portar de casa els treballadors de l'Agència Catalana de l'Aigua.

Agbar creu que durant el procés ha patit "una greu indefensió", a causa del "tracte de favor" prestat a Acciona. Lamenta la "falta de transparència" del Departament de Territori, responsable del concurs, en negar a Aigües de Barcelona la possibilitat d'examinar l'oferta presentada del seu rival, per considerar-la "confidencial", mentre que acusa la conselleria que pilota Lluís Recoder de "celebrar reunions" amb Acciona durant el procés obert.

Així mateix, el perdedor del concurs qüestiona la valoració de l'oferta tècnica i la possibilitat que Acciona pugui complir amb el compromís tarifari que li va permetre guanyar el concurs. Per a agbar no és creïble argumentart que es mantindran sense tocar els costos salarials i que Acciona no pot implantar economies d'escala.

La incompatible presència de Rodés

Un altre dels elements que argüeix Agbar per demanar l'anul·lació del concurs és la presència de Ferran Rodés al Consell d'Administració d'Acciona, ja que és el president del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat (CADS), cosa que el converteix en "alt càrrec" i faria incompatible l'adjudicació a Acciona.

Rodés, que és, també, vicepresident d'Havas Media i president del consell d'Administració del diari Ara , participa en el consorci que s'ha adjudicat ATLL a través de l'empresa Acacia ISP, de la qual és administrador

Agbar també denuncia que Acciona, amb el permís de la mesa de contractació, hauria incomplert el procediment de contractació, ja que no va lliurar dos documents preceptius: la memòria justificativa de l'agrupació empresarial i el pla d'igualtat.

Agbar també al·lega que la valoració de l'oferta econòmica d'Acciona que ha realitzat el Departament de Territori és "irreal i inconscient", ja que "no és viable" i "posa en risc el principi de continuïtat del servei públic". Segons l'opinió d'Agbar, l'oferta guanyadora ha infravalorat els costos operatius en més de 9 milions a l'any, de manera que la tarifa de servei proposta "serà insuficient per aconseguir i mantenir l'equilibri econòmic financer de la concessió".

Més recursos

També, l'Associació de Treballadors d'Aigües de Barcelona (ATAB) va presentar el passat 8 de novembre un recurs contenciós administratiu contra el Departament de Recoder al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que s'ha publicitat aquest dimarts.

El sindicat d'Aigües de Barcelona (Agbar) hi denuncia la forma en que s'ha licitat el contracte i el plec de clàusules administratives del concurs.