Desmantellat un grup organitzat d'atracadors d'hotels i estancs

Dels 8 detinguts que van fer els mossos, 4 han ingressat a presó

La Torre
28 de novembre del 2012
Agents dels Mossos d’Esquadra de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de la Regió Policial Metropolitana Sud (RPMS) han desarticulat un grup organitzat que es dedicava a cometre robatoris amb força en estancs d’arreu del territori català, així com atracaments en hotels de l’àrea metropolitana. Les identitats de les vuit persones detingudes, totes de nacionalitat espanyola i amb nombrosos antecedents policials per fets similars, són les següents:
 
-          Pedro GB, de 25 anys i veí de Barcelona
-          Manuel CF, de 21 anys i veí de Barcelona
-          Salvador FG, de 28 anys i veí de Barcelona
-          Rafael MF, de 29 anys i veí de Barcelona
-          Adaldji DD, de 25 anys i veí de Mataró
-          Antonio Manuel RJ, de 24 anys i veí de Cornellà de Llobregat
-          Víctor PB, de 20 anys i veí de Granollers
-          Juan Andrés CF , de 19 anys i veí de Barcelona
 
El punt d’inici de la investigació es situa en el fet que des de finals del mes d’abril i fins mitjans de novembre els investigadors havien detectat que estaven augmentat notablement els robatoris en estancs al conjunt de Catalunya.
 
El modus operandi que empraven els delinqüents responia sempre a un patró molt similar: d’entrada, els membres del grup robaven un vehicle, principalment un turisme, per facilitar el transport cap al lloc i la posterior fugida. Un cop disposaven del vehicle, quatre persones es dirigien cap a l’estanc, prèviament seleccionat, per poder-lo robar amb les garanties necessàries per no ser descoberts.
 
Aquest grup tenia els rols molt ben definits: una persona es dedicava a conduir el turisme i, en el moment de dur a terme el robatori, es quedava a l’interior amb el motor engegat. Una segona persona s’encarregava única i exclusivament de controlar l’entorn mentre que les dues restants accedien per la força a l’estanc mitjançant el mètode de l’obrellaunes. Tot aquest procés es feia molt ràpid i no acostumava a durar més de cinc minuts. Un cop a dins, carregaven totes les caixes de tabac que podien i agafaven els diners que tinguessin al seu abast. En una mateixa nit podien arribar a robar en quatre estancs. Se’ls imputen un total de disset robatoris a aquest tipus d’establiment a poblacions com Gavà, Viladecans, el Prat, Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, Vilassar de Dalt, Granollers, Rubí, Esplugues de Llobregat i les Mallorquines al Maresme.
 
La segona tipologia delictiva a la qual es dedicava aquest grup és la d’atracaments a hotels de l’àrea metropolitana. Com en el cas dels estancs, els delinqüents robaven un vehicle per perpetrar els robatoris, però en aquest cas  sempre eren motocicletes. Dues persones es desplaçaven cap a l’hotel i, deixant-se el casc posat, entraven a la recepció i amenaçaven a les treballadores amb una arma de foc. D’aquesta forma aconseguien emportar-se els diners tant de la caixa forta com de la caixa enregistradora. Hi havia vegades que atracaven dos hotels en una mateixa nit.
 
La celeritat, en aquest cas, també era molt important i notòria ja que únicament necessitaven dos minuts des que arribaven fins que fugien amb el botí. En total els investigadors atribueixen a aquest grup els atracaments a onze hotels, sobretot de Barcelona i l’Hospitalet, però també s’han localitzat a Molins de Rei, Sant Joan Despí, Ripollet i Montcada i Reixac.
 
En total, entre els robatoris en estancs, el atracaments en hotels així com la sostracció dels vehicles, els lladres haurien sostret objectes per valor d’uns 300.000 euros, sense comptar el valor dels danys comesos.
 
Una de les principals dificultats amb la que es van trobar els mossos és que, com a conseqüència de la heterogeneïtat del grup, la identificació dels seus membres va resultar molt costosa. La pràctica totalitat dels seus integrants eren joves d’entre 20 i 30 anys, residents en localitats del cinturó metropolità de Barcelona, els quals freqüentaven llocs on la presència policial era detectada amb facilitat. A més a més, tot i formar part del mateix grup, els membres que es dedicaven a atracar hotels no es dedicaven a robar en estancs i a la inversa.
 
A més, cal destacar que els lladres canviaven freqüentment de vehicle ja que, com a molt, utilitzaven un mateix turisme o motocicleta per dur a termes dos robatoris. Els dotze vehicles robats van ser localitzats i recuperats per part dels investigadors.
 
Un cop l’AIC va disposar de la informació necessària, el 15 de novembre va ordenar l’entrada i escorcoll -sota manament judicial- a domicilis de Cornellà de Llobregat, Ripollet, Sant Adrià del Besòs i Barcelona. En total van poder detenir les vuit persones abans esmentades, quatre de les quals han ingressat a presó.