Més problemes pels autònoms

A un 67% dels autònoms que han sol·licitat la prestació per cessament d’activitat se’ls hi ha denegat

per La Torre , 22 de novembre de 2012 a les 09:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de novembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Organització d’Autònoms de Catalunya, Autcat critica amb duresa les dificultats que estan tenint els autònoms en la sol·licitud de la prestació per cessament d’activitat, “a l’Autcat tenim la sensació que es veu a l’autònom com un possible defraudador, quan avui en dia és un dels col·lectius més vulnerables en el context econòmic i empresarial”, comenta l’Àngel Buxó, president de l’Autcat, “ l'Estatut del Treball Autònom ha fixat les regles equitatives per aconseguir l'equiparació efectiva del treball autònom respecte del treball per compte d'altri, en matèria de protecció social.  Per aconseguir aquesta equiparació, la llei 32/2010, de 5 d'Agost, va crear un sistema específic de protecció per cessament d'activitat del treballador autònom. Aquesta protecció comprèn una prestació econòmica i la cotització de Seguretat Social pel treballador autònom, a més de la formació i orientació professional dels beneficiaris amb vista a la seva recol·locació”.

La finalitat de la prestació per cessament d'activitat és cobrir les situacions de finalització de l'activitat dels treballadors autònoms que deriva d'una situació en tot cas involuntària que ha de ser degudament acreditada per accedir a la corresponent prestació econòmica, i es gestiona, generalment, per les Mútues Laborals, el Servei Públic d'Ocupació Estatal i l'Institut Social de la Marina amb la col·laboració dels Serveis Públics d'Ocupació de les CCAA.


La Seguretat Social afirma que la dificultat radica entre els autònoms que cotitzen per mòduls perquè el rendiment es determina mitjançant indicadors objectius basats en l’activitat i no es tenen en compte els fluxos reals d’ingressos i despeses. Per poder gaudir d’aquesta prestació s’ha de comptar amb un període mínim de cotització per cessament d’activitat de dotze mesos continuats i anteriors al cessament. I el cessament ha de ser causat per motius econòmics, tècnics, productius o organitzatius, causes de força major, pèrdua de llicència administrativa, violència de gènere, divorci o acord de separació matrimonial i que estigui totalment justificat.

L’Autcat creu que poden haver passat dues coses: una manca d’informació adequada adreçada a aquest col·lectiu o bé una poca rigorositat per part de l’Administració en les aprovacions.


Des de l’Autcat s’indica que en el seu dia també va costar que es reconegués el dret a cobrar les prestacions per IT (Incapacitat temporal) des del quart dia com qualsevol altre cotitzant. Per contra, altres drets com el de la jubilació anticipada per als autònoms encara no s’han aconseguit.

L’Autcat va ser creada l’any 2004 i agrupa al col·lectiu d’autònoms dins la patronal catalana Cecot. La seva missió consisteix en la defensa dels interessos dels  autònoms emprenedors. També ofereix serveis d’informació i assessoria específica adreçada a aquest col·lectiu. 

 

Arxivat a:
Economia, Autcat, autònoms, Cecot
Participació