Terrassa participa al certamen Cities Pilot the Future

La ciutat es planteja un repte estratègic basat en la salut comunitària

Redacció
19 de novembre del 2012
Terrassa ha estat elegida, per segon any consecutiu, per participar en un certamen internacional que premia les solucions més innovadores als reptes estratègics d’una vintena de ciutats d’arreu del món. Es tracta del LLGA / Cities Pilot the Future, denominat anteriorment com a Living Labs Global Award, i que s’inicia dilluns 19 de novembre, amb la difusió de la convocatòria per al 2013. La resta de ciutats participants són: Aalborg, Barcelona, Boston, Christchurch, Eindhoven, Fukuoka DC, Hospitalet de Llobregat, Lagos, Lavasa, Londres, Mèxic, Oulu, París, Rio de Janeiro, Rosario, Sant Francisco, Sant Cugat,  Sheffield, Tacoma i York. Els reptes estratègics correspondran a diversos àmbits, des del mediambient a la mobilitat, la salut i el benestar, la cultura, la gestió urbana, la inclusió social o el desenvolupament econòmic, entre d’altres.
 
En aquesta ocasió, l’Ajuntament de Terrassa torna a plantejar un repte estratègic en l’àmbit de la salut comunitària, però amb un objectiu molt diferent: promoure la salut a través d’una xarxa d’innovació oberta que s’encarregui de casar ofertes i demandes, necessitats i oportunitats de les persones que hi participin. Aquest treball en xarxa s’ha de basar en les habilitats, aficions, recursos i activitats de les persones usuàries. A partir d’aquí, s’han de resoldre les necessitats que es presentin amb la voluntat d’augmentar la percepció de benestar i de salut, així com les oportunitats laborals d’aquestes persones. Aquesta interconnexió d’oferta i demanda dels participants ha de servir per fomentar una major cohesió social a la ciutat.
 
A partir d’ara, els 21 ajuntaments dels municipis participants al LLGA 2013 tenen l’encàrrec d’explicar al seu teixit empresarial i als integrants del seu sistema d’innovació local tots els reptes plantejats per aquestes ciutats, convidant a les empreses locals i acompanyant-les en el procés d’ofertes de solucions que desitgin. D’aquesta manera, es contribueix a obrir nous mercats i el teixit empresarial disposarà de ponts per arribar a reptes de ciutats internacionals. El certamen premiarà les millors respostes a la vintena d’objectius plantejats, que s’implementaran amb caràcter de prova pilot a les ciutats que les han proposat.
 
En aquesta ocasió, les ciutats de Terrassa, Barcelona i Sant Cugat presentaran reptes estratègics diferents, a realitzar al seu territori, però faran front comú i col·laboraran amb l’objectiu de crear un entorn favorable i d’oportunitats de promoció econòmica. La seva participació en aquesta plataforma afavoreix una important visibilitat i projecció internacional des de la perspectiva de "marca de ciutat innovadora", que esdevé molt rellevant.
 
L’any passat, Terrassa va participar al LLGA amb un repte que buscava una solució per dissenyar i implementar un sistema integrat entre la ciutat (a través del seu entramat urbanístic, els seus equipaments i el seu teixit social) i els prestadors de serveis assistencials públics de la ciutat (a través dels Centres d’Atenció Primària i altres). Aquest sistema havia de fomentar i mesurar la pràctica d’activitat física, donant resposta a programes individuals d’activitat física com a element bàsic de promoció de la salut. El guanyador d’aquest repte va ser el projecte City Walk d’UPC Barcelona Tech i es posarà en marxa com a pilot durant el segon semestre del 2013.