Lliçons de flamenc i blues a Faktoria

Raimundo Amador durà la fusió dels dos gèneres aquest dissabte

Carles Batalla
10 de novembre del 2012
Amador actuarà aquest dissabte a Faktoria
Amador actuarà aquest dissabte a Faktoria
Amador actuarà aquest dissabte a Faktoria

L'ambició i l'eclecticisme de Faktoria d'Arts queden novament  constatats amb el concert que Raimundo Amador hi oferirà el proper dissabte dia 10 a les deu de la nit. L'artista sevillà s'ha guanyat el respecte de la comunitat flamenca després de 35 anys damunt de l'escenari, on hi ha fet onejar la bandera de la fusió entre el gènere andalús per excel·lència, el blues i el rock.

Set àlbums en quinze anys de trajectòria en solitari i les seves nombroses i variades col·laboracions l'avalen. El 2010 va editar Medio hombre medio guitarra i, fidel a una productivitat dosificada, fa dos anys que no dóna senyals de vida discogràfics. Les entrades per aquesta actuació oscil·len entre els 15 euros (anticipada) i els 18 (a la taquilla).

Morente, Ketama, BB King...
Amador sempre s'ha distingit per compaginar el seu talent amb les bones companyies. Així, ha col·laborat amb gent com Björk (va tocar la guitarra espanyola en la cançó So broken), Morente, Sorderita, Ketama, Martirio, Luis Auserón o Los Rodríguez, entre molts d'altres. I en els seus treballs també hi han intervingut noms tan destacats com Kiko Veneno, Juan Perro, Remedios Amaya, Juan Perro o BB King, al qual va acompanyar en la seva gira estatal el 2004.

Amb Camerón i Paco de Lucía
Els inicis artístics de Raimundo Amador delaten uns orígens molt humils i una gran dosi de perservança i fe en sí mateix. D'origen gitano, va passar la seva infància en les anomenades 3.000 viviendas, un barri no oficial de Sevilla construït entre 1968 i 1977 i considerada una zona poc segura. A banda de ser conegut per les baralles, els tirotejos i les incautacions d'armes, també va ser el punt de partida de molts artistes flamencs. Amador, que va aprendre a tocar la guitarra gràcies al seu pare, ja corria pels carrers de Sevilla als 12 anys, oferint cançons a canvi d'un entrepà o de diners per agafar el taxi de retorn a casa. El 1977, amb 18 anys, forma la banda Veneno juntament amb el seu germà Rafael Amador i Kiko Veneno. Dos anys després, col·labora amb Camarón de la Isla en Leyenda del tiempo, considerada una de les obres mestres del flamenc. En aquest treball hi van participar Tomatito o Jorge Pardo.

El 1981 els dos germans Amador creen Pata Negra, l'excusa perfecta per començar a ordir la fusió entre el blues i el flamenc. El grup es manté actiu una dècada i, després d'un únic disc fruit del projecte Arrajatabla, debuta en solitari amb Gerundina, nom amb què havia batejat la seva guitarra. Després ha publicat Esquina de Las Vegas, Noche de flamenco y blues, Un okupa en tu corazón, Isla menor, Mundo Amador i Medio hombre medio guitarra.