Panellets, castanyes i moniatos, el front resistent a la carbassa

Els pastissers no descarten un descens de vendes, Mercabarna confia en mantenir el consum de castanyes i augmentar el de carbasses i moniatos

Q.S / N.D.
01 de novembre del 2012
Tots Sants també pateix la crisi. Així ho indiquen les previsions dels habituals subministradors de panellets, castanyes, moniatos i carbasses. De fet, malgrat l'augment espectacular de les vendes de carbasses, els productes tradicionals catalans aguanten el tipus tot i patir l'efecte de la crisi i de la davallada del consum.

Panellets a 40 euros el quilo

Pel que fa als panellets, el Gremi de Pastissers de Catalunya preveu una venda de panellets molt similar a la diada de Tots Sants de l'any passat, tot i que el sector no veuria estrany que es pogués donar un lleuger descens en el consum.

Arreu de Catalunya s'han elaborat aproximadament uns 845.000 quilos de panellets, la majoria a les comarques de Barcelona, mentre que a la resta del territori és on la davallada en les vendes es notarà més. Els preus oscil·len, de mitjana, entre els 35 i els 40 euros el quilo, pràcticament el mateix que l'any passat malgrat l'augment de l'IVA i l'increment del preu de les matèries primeres, com el pinyó o l'ametlla. Les famílies es gastaran, de mitjana, entre 20 i 25 euros en panellets.

Per castanyes, les gallegues

Pel que fa les castanyes, el Gremi de Majoristes de Fruites i Verdures de Mercabarna calcula unes vendes de 1.846 tones de castanyes. Segons les mateixes fonts, els catalans s'estimen més la castanya gallega més dolça, fàcil de pelar i més barata, entre dos i tres euros el quilo.

Moniatos i carbasses per tot l'any

Així com les castanyes concentren les seeves vendes per Tot Sants, darrerament els moniatos han guanyat quota de mercat durant tot l'any. Un fet similar al que passa amb les carbasses que ha esdevingut un producte habitual als comerços. Les xifres així ho indiquen: a l'any 2003 Mercabarna va vendre 1.505 tones de carbasses, el 2011 les vendes es van enfilar fins les 3.200 tones, sobretot gràcies als hàbits alimentaris de la immigració sud-americana.