Terrassa se sotmet al rei del bolero

Moncho actua el proper dissabte al Centre Cultural per celebrar-hi cinquanta anys de trajectòria

Carles Batalla
02 de novembre del 2012
Moncho, durant un concert a Bilbao
Moncho, durant un concert a Bilbao | La Torre
Moncho, durant un concert a Bilbao Foto: La Torre

'50 anys de boleros' és el nom amb què Moncho ha batejat l'espectacle que durà el proper dissabte dia 3 al Centre Cultural Terrassa. El rei del bolero, tal i com el va definir Lucho Gatica (tot i que ell prefereix que li diguin "treballador de la cançó), porta mig segle damunt dels escenaris. Durant aquest temps s'ha distingit per la recerca de punts de contacte entre la rumba i el bolero, amb una posada en escena entranyable que connecta amb diferents generacions.

Ressò internacional
Moncho ha editat 36 discs -tres d'ells en català- que contenen més de 300 cançons. Entre les més populars, destaca la versió de Paraules d'amor de Serrat, Llévatela, que Armando Manzanero va compondre per a la seva veu, o Házmelo otra vez, tema original de Concha Valdés que el cineasta Bigas Luna va incloure a la banda sonora de Jamón, jamón. També ha fet duets amb Quico Pi de la Serra, Joan Isaac (que ahir divendres visitava el Centre Cultural) o Dyango.

L'anomenat "avi" del bolero català ha aconseguit el favor del públic de Llatinoamèrica, especialment a Mèxic i a Cuba. El 2006 va estrenar l'espectacle De La Habana a Barcelona. De la rumba al bolero i el 2007 va ser convidat al Festival Boleros de Oro.

Àmplia llista de col·laboradors
Nascut el 26 de juliol de 1940 amb el nom de Ramon Calabuch i Batista i en una família de gitanos catalans, Moncho va créixer en el barri barceloní de Gràcia. Ja de ben petit es va criar amb la rumba gràcies a figures com Peret o El Pescaílla, marit de Lola Flores. Als 16 anys va pujar per primera vegada a un escenari amb el grup Ramón Evaristo y Orquesta Antillana. L'admiració per Lucho Gatica el va fer endinsar-se en el món del bolero per coneixe'n les arrels.

El tarannà intergeneracional i el fet que els música més joves el prenguin com a referent es demostra en les nombroses col·laboracions que ha fet amb músics de tota mena: des del cantaor Miguel Poveda (junts van musicar un poema de Joan Margarit) fins a Nina, amb qui va fer l'adaptació al català de Parole, parole i passant per Alejandro Sanz (va cantar Me vestí de silencio, inclòs en el recopilatori de Sanz).

També ha participat en cançons amb Lucrecia, Omara Portuondo o Mayte Martín, Niña Pastori, Tomatito, Parrita, Diego El Cigala o Lolita, entre molts altres. El 12 de maig del 2010 va donar el tret de sortida a la commemoració dels 50 anys de carrera amb un concert especial, Entre amigos. 50 años en un entorn privilegiat com el Palau de la Música. Hi va cantar acompanyat per un estol d'artistes com Joan Manuel Serrat, Joan Isaac, Sergio Dalma i Antonio Carmona, exmembre de Ketama.