Un monòlit dissenyat per Novellón recordarà la riuada

Una petita escultura intenta escenificar la unió de la força de la natura i el treball dels éssers humans; fa 50 anys la riera de Les Arenes es va desbordar a l'alçada del poble

Joan Manel Oller
11 de novembre del 2012

Matadepera també va patir  les riuades del setembre de 1962.  Com a la majoria de pobles afectats del Vallès Occidental, s'han fet nombrosos actes per recordar la tragèdia. Entre les 22.38 h i les 23.22 h del dia 25 l'aiguat va deixar un registre de 182 l/m² a l'observatori de la Mola i la riera es va desbordar al seu pas pel nucli habitat. Fins a set persones hi van perdre la vida. Matadepera homenatjarà les víctimes amb un monòlit dissenyat per l'artista matadeperenc Albert Novellón, que s'instal·larà a la plaça Sant Jordi, a la zona on es van registrar els danys més importants.

L'escultura, de petites dimensions, intenta escenificar la unió de la força de la natura i el treball dels éssers humans. Aquest monòlit consta d'una base de metall sobre la qual s'aixeca una pedra de conglomerat de Sant Llorenç en la qual s'hi pot observar una figura geomètrica.

En declaracions a la Gaseta de Matadepera, Novellón ha comentat que "és una metàfora de la natura i l'home. L'acció de la natura, capaç de provocar una riuada, queda representada en la pedra; mentre que la mà de l'home, que pot adequar la riera o parcel·lar el terreny, es pot entreveure en aquesta forma geomètrica".
La inauguració del monòlit tindrà lloc l'11 de novembre a un quart de 6 de la tarda i a les 6 és previst un concert commemoratiu de franc a l'Església de Sant Joan amb el Cor Montserrat de Terrassa.

Un bloc a Internet
L'Arxiu Municipal de Matadepera va posar en marxa fa dies un bloc a Internet sobre els aiguats. El bloc pretén recopilar diversos documents històrics, tant els que es conserven a l'Arxiu com aquells que puguin aportar els propis matadeperencs. En aquests moments estan disponibles alguns materials que conserva el centre, com el balanç de danys oficial, el cost de les reparacions, la relació de víctimes al poble, diversos telegrames de condol, algunes fotografies o un plànol de les obres que s'hi van fer a la llera de la Riera de les Arenes per evitar noves desgràcies.

Encara que proporcionalment va rebre molt, Matadepera no acostuma a figurar als primers llocs entre els noms de les poblacions del Vallès damnificades pels dramàtics aiguats de fa just cinquanta anys, que van provocar prop d'un miler de morts i quantiosos danys materials. Terrassa i Rubí sempre acaparen les portades.

Un informe elaborat pels tècnics de l'Ajuntament de l'època per reclamar ajudes econòmiques a l'Estat explica que l'aigua ja superava el metre i mig a la riera poc després de començar a ploure, un fet que va obligar a rescatar aquells que tenien el seu habitatge a prop de la llera.Els carrers del poble semblaven autèntics rius, explica Ivan Palomares a la Gaseta de Matadepera. L'aigua baixava pel carrer Sant Joan a un nivell d'uns 50 centímetres.

Les construccions més properes a la riera, tant cases com ponts, van desaparèixer; les línies de telèfon i l'electricitat es van tallar i el servei d'aigua va quedar interromput. Ara el monòlit farà perdurar la memòria dels fets. I per a l'obra s'ha triat a un dels grans artistes del país.

Albert Novellon, nascut a Manresa el 1938, és llicenciat en Belles Arts per la Facultat de Barcelona i en Arts Dramàtiques per l'Institut del teatre de  Barcelona. També ha realitzat diverses escenografies per a teatre i òpera i ha obingut nombrosos premis.
Es poden trobar obres seves en el Museu d'art contemporani d'Eivissa, en el Museu d'art modern de Barcelona, secció Art contemporani i en el Museu de Terrassa.