La pudor es polititza a Vacarisses

L'Ajuntament culpa el Centre de Tractament de Residus mentre que l'oposició no està tan convençuda que l'abocador de Coll Cardús no formi part del problema

Lluïsa Tarrida
02 de novembre del 2012
Les bales de rebuig són un dels culpables de les males olors
Les bales de rebuig són un dels culpables de les males olors | Cedida
Les bales de rebuig

Des de fa més d'un any que els vilatans de Vacarisses pateixen gairebé diàriament unes pudors insuportables. Això ningú ho posa en dubte. En el que no tothom es mostra d'acord és en qui és el generador d'aquestes males olors i quin és el culpable que aquest fet continuï passant. Des de La Torre s'ha volgut parlar amb tots els partits per tal que en donessin la seva opinió.

Per al govern, "si abans no sentíem aquesta forta olor i ara sí, és pel Centre de Tractament de Residus (CTR). A l'abocador entraven unes 800 mil tones l'any de matèria orgànica. Ara, només hi entren unes 150 mil tones, i la resta tot és industrial". Per això, creuen que el culpable és el CTR, "després de fer-hi inspeccions tenim clar que les pudors vénen d'aquest, més enllà de la depuradora o la planta desertitzant".

Segons l'alcalde, Salvador Boada, el problema rau en la ventilació d'una fase en concret de la nau de triatge, de la qual sembla que els filtres no tenen prou capacitat per assumir les cotes d'olor tan elevades. Aquesta deficiència es va descobrir el 31 de juliol i el Consistori vacarissenc va demanar explicacions i que es prenguessin mesures al Consorci de Residus del Vallès Occidental i a l'empresa que gestiona el CTR.

Per controlar que es facin les accions corresponents per pal·liar les olors, l'Ajuntament forma part de la comissió de seguiment que es reuneix de forma mensual. A més, s'està realitzant un programa de detecció d'olors per assegurar-se que no hi ha altres punts conflictius. Com resumeix Boada, "el que no pot ser és que els nostres veïns sentin aquesta pudor, encara que això signifiqui criticar les administracions, de les quals també formem part".

Dubtes sobre el grup Hera
El PSC Vacarisses manifesta que "si bé sembla cert que hi ha hagut un problema puntual al CTR, estem convençuts que aquesta no és l'única causa de les pudors". Segons la portaveu del PSC, Laura Sánchez, "sospitem que s'intenta culpar la planta de tots els episodis de pudor, però això no es correspon amb la realitat, perquè en alguns moments no eren d'escombraries sinó d'amoníac". Per això, pensen que també hi ha implicades instal·lacions annexes del grup Hera, "com ara la planta de tractament de fangs de depuradora". I, afegeixen, "també sospitem que l'abocador continua acceptant residus i que el nostre govern ho està permetent perquè es generen ingressos econòmics".

Els socialistes recorden que VxV i UIxV van fer "molta demagògia" quan eren a l'oposició demanant el tancament de l'abocador, "i ara sembla ser que ells accepten que continuï funcionant a canvi de diners, i això que un dels regidors de l'actual govern va ser president d'una plataforma antiabocador i anti-CTR i que el grup d'UIPV va néixer amb l'objectiu primordial de tancar l'abocador. Paradoxes de la vida".
El PSC i ERC de Vacarisses acusen el govern de no informar l'oposició de les activitats d'Hera entorn de l'abocador malgrat "demanar de forma reiterada que es convoqués la comissió de seguiment".

El portaveu d'ERC, Toni Massana, afirma que "tot i que diuen saber d'on vénen les pudors al cap de dos dies la pudor persisteix, per tant entenem que el focus emissor no és només un, que no el tenen controlat o que no tenen capacitat per influir perquè s'arregli el problema".ERC pensa que "les pudors no només vénen del CTR sinó que també procedeixen en determinats casos de l'abocador".

Els republicans voldrien saber per què la Federació de Veïns i les associacions més properes a l'abocador en l'anterior legislatura "eren molt bel·ligerants respecte a l'abocador i ara han desaparegut d'escena". També pregunten per què el govern va votar "en contra del tancament de l'abocador" i si "estan amagant una nova ampliació que eternitzaria encara més el problema".

Voluntat però no "enginy"
Des de CiU afirmen que l'alcalde "estava molt acostumat a rebre alts ingressos provinents de l'abocador" i que Boada no va saber ni ha sabut "gestionar ni distribuir la seva producció". Per als convergents, "el tema de les pudors, com molts altres, ha marxat de les mans a l'equip de govern. Hi ha voluntat però no enginy ni contundència a l'hora de prendre decisions efectives".

Reollo manifesta que "els partits que governen haurien de prendre accions judicials perquè d'una vegada per totes el problema de les pudors es resolgués, però no s'estimen el poble ni la nostra gent. Al Consistori això no l'interessa". I denuncia que VxV duia en el seu programa electoral l'anunci que "tancarien l'abocador, i un cop al govern no ho ha complert". CiU demana una taula de negociacions amb tots els agents, també associacions de veïns i l'associació Prou Pudors, per "trobar una sortida eficaç a un problema que tant ens afecta i que volem que desaparegui".

El Partit Popular creu que les pudors provenen tant de l'abocador com del CTR. "Tot i el control i les promeses d'eradicar-les per part de l'empresa i de qui té l'obligació i la competència de controlar-les, la Generalitat i l'Ajuntament, això no s'ha complert i els ciutadans tant de Vacarisses com de Viladecavalls seguim queixant-nos, i amb raó."
El PP, a través dels seus diputats, afirma que van preguntar als òrgans de govern dels anys 2005, 2007 i 2009 quan es tancaria l'abocador.

En les seves respostes "ens van dir que seria a finals de 2010, evidentment això tampoc s'ha complert. El regidor popular, Mariano Méndez, considera que la Generalitat "ha de realitzar la seva labor de control i, si s'escau, sancionar l'empresa". Diu també que han demanat a l'Ajuntament que "augmenti la pressió per tal que l'empresa solucioni els problemes que Coll Cardús i el CTR ocasionen als vilatans".

Un centre poc aprofitat
El mes de febrer, el Consorci de Residus del Vallès Occidental va afirmar que "per optimitzar les instal·lacions del CTR de Vacarisses cal que funcionin a més capacitat" de l'actual, la qual cosa suposaria "que el volum de residus que entrin a la planta s'incrementés". Des del seu inici, el CTR ha rebut l'entrada d'unes 150.000 tones de fracció resta. Això suposa treballar al 80% de la seva capacitat.

Una de les fórmules que s'estan estudiant per poder assegurar la viabilitat econòmica del CTR seria que "les instal·lacions no funcionin en clau territorial sinó en clau de fluxos". És a dir, aconseguir que les instal·lacions "també acullin la fracció resta d'altres comarques com el Bages o el Baix Llobregat". Incrementar el volum de residus no és una alternativa mal vista des del govern de Vacarisses, "potser si el CTR funcionés amb tota la capacitat, el sistema funcionaria millor i no hi hauria pudors".