Milers de persones recorden els seus morts al Cementiri de Terrassa

El nombre de defuncions de 2012 és el més alt des de 2006, sense que hi hagi una raó concreta per al fenomen

Joan Manel Oller
01 de novembre del 2012
Els terrassencs han visitat al llarg de tot el dia el cementiri
Els terrassencs han visitat al llarg de tot el dia el cementiri | Eduard Martín-Borregón
Els terrassencs han visitat al llarg de tot el dia el cementiri Foto: Eduard Martín-Borregón

Milers i milers de persones s'han atansat aquest dijous 1 de novembre a l'antiga finca de Can Torrella, on des de fa cinquanta anys hi ha el Cementiri municipal de Terrassa. Les instal·lacions s'han omplert de gom a gom en el dia escollit per la majoria de la ciutadania per anar a recordar les persones estimades que van morir. Després de jornades de pluja, avui ha estat un dia magnífic per passejar i per sortir, amb sol gairebé totes les hores del matí i de la tarda.

Els càlculs de Funerària són que uns 50.000 terrassencs s'hauran acostat al Cementiri en els darrers dies, els mateixos que en les mateixes dates que l'any passat. El nombre de vehicles ha estat elevat, però a la una del migdia, per exemple, no hi havia cues per accedir-hi. Sí que era més complicat trobar un lloc buit per estacionar.


Més defuncions que mai
La societat municipal de Serveis Funeraris confirma que enguany es registren més morts que mai al cementiri de la carretera de Sabadell. Mercè Corbera, consellera delegada, no hi veu cap raó especial. Els daltabaixos són habituals, tot i que les condicions meteorològiques poden tenir-hi certa incidència, reconeix.

"Els períodes amb més defuncions a Terrassa coincideixen amb situacions semblants a la resta de ciutats de Catalunya i de l'Estat. No hi ha diferències significatives." L'augment s'ha pogut comprovar anant a fer un tomb pell tanatori, amb la majoria de les sales de vetlla atapeïdes en nombroses ocasions i l'aparcament ple de gom a gom.

La mitjana de defuncions a la capital egarenca des de 2006 i fins a 2011, entre gener i setembre, és de  1.570. Enguany, la xifra s'ha disparat en 158 persones i s'ha arribat ja a les 1.728.

Tanmateix, l'activitat és perfectament assumible amb el dimensionament dels serveis municipals funeraris, amb un tanatori que es pot considerar de cinc estrelles pel seu disseny agradable i modern. Cal recordar que els nous grups de nínxols de dos pisos són tota una referència nacional i internacional i es coneixen arreu com "Model Terrassa". Ara per ara hi ha sepultures lliures per a anys, afirma Mercè Corbera.
La Diada de Tots Sants és un dels dies més especials per al cementiri aixecat en els antics terrenys de Can Torrella.

Un lloc agradable
Bona part de les actuacions, comenta Mercè Corbera, tenen per objectiu oferir al visitant obligat o ocasional un lloc que sigui el més agradable possible. En aquest sentit, s'han col·locat unes banderoles en el passeig central i principal, un dels llocs més freds, per donar-hi un punt de color. També s'han restaurat algunes peces monumentals.

Si les defuncions han crescut, les incineracions han patit un retrocés, però l'única causa és l'obertura d'un crematori a Sabadell, el que ha fet que la ciutadania de la ciutat veïna optés per restar més a prop de casa. L'any passat se'n van fer al tanatori de Terrassa un total de 1.160. Aquest any el guarisme no es repetirà. A 30 de setembre se'n comptabilitzaven 686.

Una de les grans preguntes, la del milió d'euros, és què costa un enterrament al cementiri egarenc. Mercè Corbera diu que hi ha moltes variables a tenir presents, però que amb 1.500 euros se'n pot tenir un més que digne, amb fèretre, hores de la sala de vetlla i concessió de nínxol, entre d'altres serveis. A partir d'aquí, s'hi poden sumar mil i un extres i els preus poden multiplicar-se exponencialment. La situació i la tipologia del nínxol tenen un pes decisiu en el resultat final