Terrassa viu un espectactular simulacre a la riera de les Arenes

L'exercici ha consistit en diversos escenaris afectats per unes hipotètiques inundacions, entre els quals s'ha produït una evacuació d'un autocar o el rescat dels ocupants d'un vehicle

Lluïsa Tarrida
30 d'octubre del 2012
Un moment de la actuació dels diferents cossos del servei d'emergències durant el rescat del conductor d'un vehicle a la riera de Les Fonts
Un moment de la actuació dels diferents cossos del servei d'emergències durant el rescat del conductor d'un vehicle a la riera de Les Fonts | Lluïsa Tarrida

Un moment de la actuació dels diferents cossos del servei d'emergències. Foto: Lluïsa Tarrida

Les sirenes han començat a sonar a un quart d'onze i poc després el pont de Mossèn Perramón s'ha omplert de desenes de veïns i curiosos que quedaven sorpresos per la presència d'un vehicle totalment abonyegat al mig de la riera de les Arenes, al seu pas per Les Fonts. El turisme havia estat arrossegat enmig de les pluges torrencials que havien tingut lloc dilluns a la matinada. El conductor estava atrapat a l'interior del cotxe.

Uns minuts abans, els serveis d'emergències també havien rebut l'avís que un autocar havia quedat aturat per una avaria a la riera de Les Fonts. Un autocar ple d'alumnes de l'escola Abat Marcet. Aquests dos casos, juntament amb els preparats a Sant Quirze i a Rubí han format part d'un simulacre d'inundacions executat amb motiu del 50è aniversari de les riuades, que van deixar al Vallès i, especialment a Terrassa, desenes de morts.

"L'objectiu és tensionar el Pla Inuncat per veure quina és la resposta dels diferents agents, veure com s'efectua la coordinació i posar a prova la capacitat de reacció davant de grans desastres", ha explicat Montse Font, cap de servei de Gestió d'ermergències de Protecció Civil. Hores abans, els diversos ajuntaments implicats ja havien activat el pla d'actuació municipal i s'havia establert un Centre de Coordinació Municipal.

Helicòpter per evacuar el ferit
La simulació de l'evacuació de l'autocar escolar avariat ha transcorregut sobre el previst. Els estudiants han estat traslladats en un alberg d'emergències habilitat al pavelló poliesportiu de Can Parellada, i allà han estat atesos per efectius del municipi i de Creu Roja. Els nens ho han viscut amb emoció ja que del que es tractava era de fer-ho al més real possible. També en aquí alguns veïns que desconeixien que era una simulació s'han sobresaltat en veure com els nens sortien corrent envoltats de Bombers i Mossos.

No obstant, l'actuació més espectacular quant al municipi de Terrassa ha tingut lloc a la riera de les Arenes, a l'alçada del carrer Perramón. Fins allà s'han desplaçat diversos camions de Bombers, ambulàncies, Mossos d'Esquadra, Policia Municipal i agents de Protecció Civil per dur a terme un rescat a l'interior d'un vehicle accidentat. En aquest cas han actuat vehicles de Bombers dels Parcs de Terrassa i Sabadell, però també han participat activament agents de Matadepera i Viladecavalls.

Tot i que era un simulacre, les actuacions dels agents implicats han estat cent per cent professionals. Les ràdios no paraven de funcionar i en alguns moments semblava talment que el conductor estigués atrapat i fos complicat excarcerar-lo. A més, atès que la zona de la riera es troba a diferent nivell, s'ha hagut d'activar l'autoescala del parc de Terrassa. Els efectius del Grup d'Emergències Mediques dels Bombers han estabilitzat el ferit després de més de vint minuts en què s'ha hagut de serrar el vehicle per poder-lo atendre. Un cop s'ha pogut extreure'l del turisme, el Grup d'Actuacions Especials (GRAE) l'ha evacuat amb helicòpter fins a una zona propera, on se n'ha fet càrrec l'ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques. Ha estat, en total, més de mitja hora de treball intens en què els veïns han pogut veure com actuen i coordinen els diferents cossos d'emergències.

Resposta "correcta" dels efectius
"Estem preparats per fer front a una situació similar a la que va tenir lloc el 1962. No només per les mesures preventives sinó també quant a rapidesa i eficàcia d'actuació", ha remarcat Font, que ha afegit "crec que aquella desgràcia ara no tornaria a passar, tot i que és cert que encara hi ha punts vulnerables que patirien en cas d'inundació".

David Borrell, cap d'emergències dels Bombers de la Generalitat, ha manifestat que "l'actuació s'ha fet de manera correcta" tot i que ha remarcat que "no es tractava d'un simulacre de gran complexitat, a més, actuar en sec no és el mateix que si fos amb la riera plena d'aigua i plovent".

Tot i això, tant Montse Font, de Protecció Civil, com David Borrell, dels Bombers, han coincidit en què aquest tipus de simulacres són molt útils "per corregir desajustos". Ara, tocarà analitzar pas per pas com s'ha actuat i quins aspectes encara es poden millorar per si mai toca viure de manera real un escenari com el que s'ha viscut aquest dilluns.