Arran vol un casal cultural a l'edifici ocupat de Ca n'Aurell

L'Assemblea de Joves descarta usar l'immoble com a vivenda però no pensa anar-se'n

Carles Batalla
27 d'octubre del 2012
L'immoble ocupat al carrer d'Arquimedes
L'immoble ocupat al carrer d'Arquimedes | C.B.
L'immoble ocupat al carrer d'Arquimedes Foto: C.B.

"Alguns veïns es pensaven que reobríem el bar", comenta el Roger mentre aparta mobiliari polsós i inservible. És un dels trenta joves que el dissabte 6 d'octubre van ocupar el número 48 del carrer d'Arquimedes (cantonada amb Antoninus Pius). Es tracta d'un immoble de dues plantes, tancat des que fa gairebé cinc anys la Granja Cafeteria Charlot va abaixar la persiana.  Pertany a l'empresa Terres i Projectes, filial del hòlding immobiliari Revalua, de Caixa Penedès.

L'Assemblea de Joves de Terrassa (Arran Terrassa) va reivindicar l'acte com una resposta a l'especulació immobiliària i, en un comunicat, culpava l'entitat bancària dels desnonaments. La policia va entrar a l'edifici però es va limitar a identificar alguns joves. Després de passar-hi quatre nits, els membres del col·lectiu estan fent mans i mànigues per condicionar el local.

La seva fita és convertir-lo en un casal cultural i lúdic que canalitzi les inquietuds dels joves del barri, ja siguin debats, xerrades o cine-fòrum. "Falten espais perquè els joves puguem desenvolupar activitats sense la supervisió de ningú", recalca el Martí. Ja han netejat la cuina i pintat algunes parets d'un local que té llum i aigua.

Contradir tòpics
De retruc, també desitgen allunyar-se del tòpic de l''okupa', sovint associat a una persona socialment desarrelada i poc productiva. "Això serà un espai de participació en què tothom que vulgui podrà aportar les seves idees lluny dels paràmetres institucionals. Però no l'usarem com a vivenda, nosaltres venim a treballar", avisa el Roger.

Pensen que la propietat privada "només genera especulació i fa que el sistema continuï immòbil i es retroalimenti, per això creiem en el dret d'ús i en l'usdefruit. Caixa Penedès ens ha dit que la propietat privada és un dret constitucional però no tenim cap intenció de marxar. Ara es preocupen d'un immoble després de tenir-lo cinc anys tancat?", es pregunta el Roger.

No tenen constància de cap denúncia ni tampoc full de ruta en cas que la policia vingui amb una ordre judicial per desallotjar-los. L'assemblea d'aquesta setmana farà de 'brainstorming' per debatre propostes concretes.

Sense molèsties
La seva presència no ha alterat el dia a dia dels veïns. Pel que fa als comerciants més propers, hi ha opinions per a tots els gustos. Des de Mocuba asseguren que els joves són "gent respectuosa i correcta" i veuen amb bons ulls que converteixin l'edifici en una mena de laboratori creatiu. A Merigna Promocions Immobiliàries en tenen una visió més pessimista. "Aquestes coses normalment acaben en embolic, però de moment no molesten."

L'associació de veïns, equidistant
"Ni ho defensem ni ho ataquem. Mentre ningú es queixi nosaltres no intervindrem." Aquesta és la postura de l'Associació de Veïns de Ca n'Aurell en paraules del seu president, Antoni Falgar. Explica que els joves el van venir a veure "amb molta educació" per explicar-li que "volen fer activitats sense dependre de l'Administració i protestar contra el sistema". Segons Falgar, la seva intenció "no és pernoctar-hi, cosa que els diferencia dels 'okupes' tradicionals" i recorda que l'immoble no és de cap veí sinó "d'entitats grans amb les quals no tenim cap vincle". Falgar diu que l'associació de veïns adoptarà un rol "equidistant".